Leul deplin convertibil incheie 2006 la cotatii greu de prevazut la inceputul anului. Din 2007 incepe antrenamentul pentru adoptarea euro

Piata valutara a functionat in 2006 fara ca Banca Nationala sa intervina direct asupra ei. Leul, lasat de capul lui, s-a apreciat considerabil pentru ca intrarile de capital au fost consistente, de la sumele provenite din privatizare la capitalurile speculative. Cursul de schimb a inceput anul la 3,67 lei noi pentru un euro si il incheie la un nivel de 3,35 lei noi fata de moneda unica europeana.

In topul investitiilor rentabile

Leul romanesc este intr-un clasament al aprecierii fata de dolarul american, in 2006, performer mondial. Statisticile arata ca leul greu s-a intarit cu nu mai putin de 21,7% fata de dolar si cu 8,6% fata de moneda unica europeana. In acest context, pentru capitalurile cu potential speculativ, investitia in leu s-a dovedit una dintre cele mai inspirate pe plan mondial. La acest fapt a contribuit decisiv diferentialul dintre dobinda la lei si cea la valute, cu alte cuvinte o mare parte din intarirea leului a avut la origine deciziile FED si BCE care pun in miscare fluxurile valutare mondiale. Astfel, in pofida cresterilor inregistrate de dobinda la euro, cea oferita de BNR la leu pentru a lupta cu inflatia se dovedeste in continuare deosebit de atractiva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.