Toate acordurile comerciale de pana acum devin nule

Peste doar cateva zile, Romania se va retrage din toate acordurile comerciale cu tari din afara Uniunii Europene in care este parte. Aderarea aduce trecerea tarii noastre la aplicarea cadrului juridic comunitar al relatiilor comerciale externe al UE.

Cel mai important pentru comert este, insa, codul vamal comun. In prima faza, nivelul taxelor vamale va fi, in ansamblu, mai redus fata de nivelul actual aplicat de Romania, un lucru ce va avea un impact puternic pentru ca, in acest moment, aproape 70% din importurile si exporturile Romaniei sunt realizate cu state comunitare.

Reglementarile UE in domeniul politicii comerciale comune sunt obligatorii si sunt aplicabile direct in toate tarile membre.

Astfel, la data aderarii, tara noastra se va retrage din Acordul European si Acordul Central European de Comert Liber - CEFTA, precum si din acordurile de liber comert semnate cu Moldova, Turcia, Israel, Serbia - Muntenegru, Albania, Bosnia si Hertegovina - AELS.

Acordul de comert liber, nul

Totodata, vor iesi din vigoare si acordurile comerciale nepreferentiale si acordurile de cooperare economica si comerciala. Schimburile comerciale ale Romaniei se realizau in mare parte in cadrul Acordurilor de comert liber, respectiv circa 83,91% din exporturi si 70,56% din importuri. Ca pondere a schimburilor comerciale romanesti in cadrul acestor acorduri, in intervalul ianuarie - octombrie 2006, pe primul loc se afla Uniunea Europeana cu 67,8% din valoarea exportului si 74,6% din totalul importului.

Printre acordurile de liber comert incheiate de Uniunea Europeana, care vor fi aplicate si de Romania, ca stat membru, se numara acordurile cu tarile mediteraneene, Mexic, Chile, Africa de Sud, Acordurile de Stabilizare si Asociere cu statele din zona Balcanilor de Vest.

De asemenea, vor fi aplicate si acordurile comerciale nepreferentiale ale UE in relatia cu terte state si alte angajamente in domeniul cooperarii economice si comerciale. Cand spunem ca incepand cu 2007 Romania va aplica politica comerciala comuna a UE, ne referim la tariful vamal comun, schema de preferinte generalizate a UE, masurile de aparare comerciala, acordurile preferentiale comerciale si de cooperare incheiate cu tarile terte, precum si angajamentele comerciale din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.

Tariful vamal comun

Tariful vamal este comun tuturor statelor membre UE. Ceea ce difera este nivelul acestuia, taxele vamale diferind de la un produs la altul. Tariful vamal comun se aplica uniform pe intreg teritoriul UE, avand rolul de a evita distorsionarea schimburilor prin intermediul taxelor vamale. Totodata, se evita orientarea schimburilor in functie de nivelul mai scazut al taxelor vamale in anumite tari. Nu in ultimul rand, aceasta masura raspunde nevoii de a mentine controlul la frontiera externa a Uniunii.

Acest instrument al politicii comerciale UE are doua componente - taxele vamale si nomenclatorul tarifar. Aplicarea tarifului vamal comun se va face fara adoptarea unei legislatii nationale specifice. Odata Romania integrata, nivelul taxelor vamale va fi, in ansamblu, mai redus fata de nivelul actual al taxelor vamale aplicate de tara noastra. Preluarea tarifului vamal comun va conduce la obtinerea, pentru operatorii economici romani, a unor conditii de acces la marfurile din import, similare celor din UE.

Preferinte tarifare pe produse

Schema de preferinte generalizate este un sistem tarifar acordat unilateral de catre UE unor produse originare din tarile in curs de dezvoltare. In cadrul acestui sistem respectivele produse originare din tarile in curs de dezvoltare beneficiaza de taxe vamale reduse sau zero iar produsele originare din tarile cel mai putin avansate au acces liber la exportul pe piata UE. Acest sistem acopera 6.900 de produse, printre tarile beneficiare numarandu-se China, India, Federatia Rusa, Ucraina, Belarus, Armenia si Azerbaidjan. UE foloseste activ instrumentele de aparare comerciala ca mijloc de protectie impotriva importurilor neloiale din state terte.

Aplicarea masurilor de aparare comerciala aflate in vigoare in cadrul UE fata de unele importuri din tari terte va fi extinsa, dupa 1 ianuarie 2007, la ansamblul celor 27 de state membre. UE este cel mai mare actor comercial global, acoperind circa 20% din exporturile si importurile mondiale. Ea joaca un rol important in promovarea comertului mondial bazat mai ales pe regulile de comert agreate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.