In ciuda faptului ca atelierele de reciclare a produselor electronice si electrocasnice lipsesc cu desavarsire, producatorii si importatorii de astfel de produse intentioneaza sa introduca o taxa de mediu din primavara anului viitor.

Astfel, potrivit Rompres, producatorii si importatorii de produse electronice si electrocasnice ar putea introduce o taxa de mediu (Taxa Verde), pentru deseurile rezultate din astfel de produse, in primavara anului viitor, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, Valentin Negoita.

Potrivit acestuia, taxa pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice va fi atasata pretului produsului, la achizitionare, si se va incadra intre doi si 20 euro, in functie de greutatea produselor.

Taxa va fi aplicata pe clase, media taxei pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice fiind de cinci-sase euro pe produs. Pentru obiectele din IT, care sunt mai usoare, taxa va fi de doi pana la 10 euro, in timp ce taxa pentru electrocasnice va fi cuprinsa intre 15 si 20 de euro.

"Aceasta nu este o taxa impusa de statul roman. Taxa va fi aplicata de producatori si importatori", a spus Negoita, care a adaugat ca masura este prevazuta in Directiva Europeana 2002/96, in vederea acoperirii costurilor de reciclare a deseurilor si protectia mediului ambiant.
In prezent nu se stie care vor fi taxele finale pe care cumparatorii le vor plati. In Uniunea Europeana consumatorul plateste circa 0,6 euro pe un kilogram de deseuri.

"Ne asteptam ca si la noi preturile sa fie de 10 euro pentru un PC, opt euro pentru un laptop, si de sase euro pentru monitoare si televizoare", a mentionat Negoita.
In Romania nu exista in momentul de fata ateliere de reciclare pentru aceste categorii de deseuri, dar potrivit lui Negoita, in cateva luni la Buzau va exista o uzina care va recicla deseurile de produse electronice si electrocasnice.
Taxa ecologica va fi vizibila pentru consumatori, fiind separat si clar specificata pe factura.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.