Firmele de profil si-au epuizat toate pachetele turistice pentru Sarbatori

Se pare ca strategiile agentiilor de turism autohtone prin care si-au propus sa atraga clienti au dat roade. Astfel, asteptarile firmelor de turism in ce priveste vanzarea pachetelor pentru Craciun si Revelion au fost mult peste asteptari.

Abolut fundamentat daca tinem cont de faptul ca agentiile de turism au vandut aproximativ 70% din pachetele turistice de Craciun, in statiunile montane si pensiunile din mediul rural, iar toate locurile puse la dispozitie pentru Revelion au fost ocupate, a declarat, potrivit Realitatea TV, presedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu.

"In ceea ce priveste pachetele turistice de Craciun oferite de agentii in afara oraselor, adica in statiuni montane, balneare, precum si in locatii si pensiuni din mediul rural, vanzarile au atins nivelul de 60-70% din oferta", a declarat reprezentantul ANAT.

Venituri de 50 mil. euro

Acesta a mai spus ca, "dat fiind specificul cultural al Sarbatorilor de Craciun, cand oamenii mai stau si acasa, alaturi de familii, anul acesta, vanzarile de pachete turistice de Craciun au fost spectaculoase, depasind toate asteptarile".

"Pentru Revelion, pachetele de vacanta oferite de agentiile de turism s-au vandut in proportie de 100%, iar toate locurile vor fi ocupate. Sarbatorile de iarna de anul acesta vor aduce castiguri spectaculoase pentru agentiile de turism, desi nu va pot oferi, inca, o cifra estimativa in aceasta privinta", a adaugat presedintele ANAT. In 2005, circa 100.000 de romani si-au petrecut vacanta de Craciun si Revelionul in locatii din Romania, pentru acest an ANAT estimand o crestere cu 5% a numarului acestora.

Astfel, potrivit asteptarilor asociatiei, in urma vanzarii pachetelor turistice pentru Craciun si Revelion, volumul total al incasarilor prestatorilor de astfel de servicii se va cifra la 50 de milioane de euro.
"Pentru toata perioada Sarbatorilor de iarna, estimam venituri de circa 50 de milioane de euro, atat la intern, cat si extern", ne-a declarat recent consilierul de presa ANAT, Traian Badulescu.

Turismul intern, inca in top

In ciuda faptului ca tarifele unor pachete turistice interne pentru Revelionul 2007 sunt mai ridicate decat cele ale unor pachete turistice in strainatate, cererea pentru petrecerea sfarsitului de an intr-o statiune montana din Romania se mentine ridicata fata de cea pentru turismul extern.

Tariful unui pachet turistic pentru Anul Nou in Poiana Brasov, unde pachetele turistice sunt deja epuizate, la o pensiune de cinci stele, pe o perioada de cinci zile, cu mic dejun inclus se ridica la 750 euro/persoana, in timp ce petrecerea Revelionului in Budapesta, intr-un hotel de trei stele, pe o perioada de sase zile, cu mic dejun, costa doar 200 euro/persoana. In acelasi timp, pretul unui pachet pentru petrecerea Revelionului intr-un hotel de cinci stele din Bulgaria, pe o perioada de 4 zile, mic dejun si cina incluse, se ridica la 430 euro/persoana. Pentru Revelionul 2006- 2007, este estimata vanzarea a circa 100.000 de pachete pentru turismul in tara si 30.000 pentru strainatate, conform datelor furnizate de Traian Badulescu, consilier de presa ANAT.

Out-going-ul castiga teren

Desi cererea pentru pachetele de turism intern este mai mare, ca nivel de crestere fata de anul precedent, cererea pentru turismul extern inregistreaza o majorare de 30%, iar pachetele de turism intern un avans de doar 5%. Un pachet pentru Revelionul 2007 petrecut in tara costa de la 150 la 600 de euro/persoana/sejur, dar aceste preturi pot urca pana la 1.000 euro, sau mai mult.

"Tarifele pentru turismul intern variaza intre 150 si 500 de euro de persoana pentru perioada Sarbatorilor, in functie de complexitatea pachetului si de confortul structurii de cazare. Exista insa si pachete turistice cu preturi mai mari, de pana la 1.000 de euro pentru o persoana, in hoteluri din statiuni precum Poiana Brasov sau Predeal", a spus Traian Badulescu. In ceea ce-i priveste pe romanii care vor sa petreaca sfarsitul anului peste granita, Badulescu spune ca "pentru turismul extern, preturile pornesc de la 200 de euro, Revelion Turcia sau Budapesta, si ajung pana la 3.500 de euro, in Maldive sau Mauritius". Pe partea de turism intern, cea mai mare cerere se inregistreaza pentru Valea Prahovei, Predeal, Poiana Brasov si Bran - Moeciu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.