Comisia pentru privatizarea CEC a refuzat oferta financiara imbunatatita, de 560 de milioane de euro, depusa de catre National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC, dupa ce OTP Bank Ungaria s-a retras.

"Decizia unanima a Comisiei de privatizare a CEC a fost stoparea procesului de privatizare’’, a declarat ieri ministrul Finantelor si presedintele comisiei, Sebastian Vladescu, dupa ce a deschis singura oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece. Potrivit strategiei de privatizare, statul putea decide, in orice moment, intreruperea procesului de vinzare a CEC.

Institutia bancara a fost evaluata la un miliard de euro, iar Vladescu spera intr-o oferta "irezistibila" de 700 de milioane de euro. "Pretul oferit a fost in jur de 560 de milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat. In urmatorii doi ani, procesul nu va mai fi reluat", a precizat Vladescu.

Obiectiv: Inapoi printre primii trei

Ministrul Finantelor a adaugat ca va discuta in Guvern mai multe masuri care tin de cresterea capitalului social, management, de restructurare. Conducerea CEC a dezvaluit ieri, intr-un comunicat dat ulterior deciziei, ca obiectivul fixat ar fi revenirea CEC intre primele trei banci de pe piata romaneasca. Vladescu a lasat totusi sa se inteleaga ca statul nu va renunta definitiv la ideea privatizarii. "Si in cazul BCR, primele incercari au fost nereusite, dar dupa ce s-au facut aliante strategice, dupa citiva ani, rezultatul a fost cel pe care il cunoasteti", a afirmat Vladescu.

Guvernul a luat decizia de privatizare in 2005, scotind la vinzare pachetul majoritar de 69,9% dintre actiunile CEC. In noiembrie 2005, au depus oferte preliminare neangajante Banca dei Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Erste Bank, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Holding si Société Générale.