Companiile straine transforma piata autohtona intr-un nucleu al operatiunilor derulate in Balcani, iar managerii romani incep sa fie tot mai des promovati in structurile multinationalelor. La doar cateva zile distanta de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ponderea expatilor in managementul companiilor autohtone este in scadere, iar locul acestora este luat de romanii care au ajuns chiar sa conduca reprezentantele regionale ale companiilor

Managerii romani, la conducerea multinationalelor din regiune Directorul de tara al ABB pentru Romania, Peter Simon, a fost numit in cursul zilei de ieri director de tara si pentru Bulgaria si Republica Moldova si va prelua aceasta functie de la 1 ianuarie 2007.

"Aceasta noua reorganizare la nivel regional are loc in contextul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, din ianuarie 2007. Scopul nostru este acela de a dezvolta colaborarea transfrontaliera dintre aceste tari intr-un mod eficient. in acest sens, acest grup de tari va fi condus de o singura echipa manageriala care include specialisti din Bucuresti si Sofia", a declarat Peter Simon. In noua sa pozitie, Simon va coordona peste 500 de angajati in Romania si in Bulgaria.

El lucreaza in cadrul ABB din 1975, experienta sa incluzand ocuparea a diferite pozitii manageriale in tari ca Arabia Saudita, India, Libia, Germania si Romania, iar din 1998 este director de tara al ABB pentru Romania. ABB este lider in tehnologiile pentru energetica si automatizari, avand circa 107.000 angajati in aproximativ 100 de tari.

Managerii romani se dovedesc a fi buni strategi si coordonatori eficienti ai afacerilor, iar numirea lor in pozitii cheie se dovedeste a fi o idee buna. Atributiile regionale ale managerilor autohtoni au crescut treptat, iar functia de CEO devine astfel o pozitie la indemana multor oameni care au obtinut performante in cadrul subsidiarelor deschise pe plan local.

Catalin Cretu (foto dreapta), Vicepresedinte Visa International CEMEA, este unul dintre acestia. Catalin Cretu a intrat in lumea bancara in anul 2000 cand inceput colaborarea cu HSBC Bank, pe un proiect ce viza impactul operatiunilor si produselor financiare ale bancii asupra mediului inconjurator. Astfel, timp de trei ani a gestionat proiecte de integrare, lichidare sau implementare a unor unitati de business, de introducere a unor produse de retail banking noi si de outsourcing.

Dupa expirarea contractului cu HSBC, Cretu era foarte interesat de domeniul sistemelor de plati - de la numerar, clasicul cec, carduri, smart carduri si pana la electronic cash. Chiar in acea perioada, Visa International cauta un manager care sa se ocupe de Romania. "Am trimis o prezentare a experientei si atuurilor mele si intr-un timp relativ scurt a inceput seria intalnirilor cu reprezentantii companiei, iar rezultatul a fost acceptarea mea in functia de Area Manager pentru Romania si Bulgaria. Cred ca atuul meu cel mai mare a fost acela ca fiind project manager am putut sa arat mai multe proiecte serioase, semnificative, terminate, in care lucrasem cu echipe din diverse domenii bancare si, in plus, coordonam propria mea echipa," isi aminteste Catalin Cretu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.