Potrivit legii bugetului de stat, adoptata ieri de Parlament, Romania va inregistra in 2007 o crestere economica de de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Salariul mediu brut va creste cu 12,4% in timp ce pensia medie se va majora cu 21%, in ciuda avertizarilor Fondului Monetar International

Plenul Parlamentului a dat ieri votul final la bugetul de stat pe 2007 cu 187 voturi pentru si 139 impotriva, iar bugetul asigurarilor sociale pe 2007 a fost votat cu 191 voturi pentru, 140 impotriva si o abtinere. PNL, PD, PC, PLD si UDMR au votat pentru, iar PRM si PSD impotriva.

"Am avut convingerea tot timpul ca parlamentarii, pe baza de dezbateri profesioniste si profunde , vor adopta bugetul pe 2007. Nu sunt modificari profunde la deficit sau la nivelul cheltuielilor sau al veniturilor. Exista doar doua modificari dar care nu afecteaza bugetul, respectiv realocarile de la MApN si de la Ministerul Educatiei", a declarat, citat de NewsIn, la finalul votului, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Guvernul aprobase in data de 13 octombrie proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2007, conform caruia anul viitor Romania va avea o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB.

Salariul mediu brut va creste cu 12,4%, iar pensia medie cu 21%, in ciuda avertizarilor Fondului Monetar International si a Comisiei Europene care au semnalat, in mai multe randuri, ca politica salariala si administrarea veniturilor statului sunt dirijate catre tinte sociale si pericliteaza stabilitatea macroeconimca a tarii.

Veniturile bugetului de stat, in 2007, vor reprezenta 35,18% din PIB, potrivit estimarilor executivului, iar cheltuielile se vor situa la 37,98% din PIB. Produsul Intern Brut pentru anul viitor a fost progonozat la 381 mii milioane lei, insemnand 107 miliarde de euro.

Guvernul a prognozat rata somajului la 5%, cresterea numarului de salariati cu 1,8% si un curs mediu de schimb de 3,35 lei pentru un euro. in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, guvernul a prevazut sumele necesare contributiei la bugetul comunitar, respectiv de 3,97 miliarde lei si fondurilor europene, de peste doua miliarde lei.

Salariile in Educatie vor creste cu 22%

Proiectul legii bugetului de stat pentru 2007 in forma propusa de Guvern prevede pentru Ministerul Apararii suma de 6,797 miliarde lei cu 148,8 milioane lei mai mare fata de cel din 2006, reprezentand astfel 1,78% din PIB.

Comisiile reunite de buget finante din cele doua Camere au decis majorarea veniturilor alocate Ministerului Apararii cu 841 milioane lei, de la 1,78% la 2,05% din PIB. Fondurile ar urma sa fie folosite pentru modernizarea echipamentelor si pentru infrastructura armatei pentru indeplinirea obligatiilor din cadrul NATO.

In cazul Ministerului Educatiei, plenul Parlamentului a aprobat un amendament, respins initial si de catre Guvern si de catre comisiile reunite de finante, conform caruia salariile vor fi majorate cu 22%, prin transferarea a 420 de milioane lei de la cheltuieli de capital la fondul de salarii. "Este ultima cedare a Guvernului pe linia politicii salariale", declara la acea vreme ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.