Concurenta dintre cele cinci servicii de televiziune digitala de pe piata romaneasca aduce, pe linga o calitate superioara a cablistilor, oferte ieftine si flexibilitate in optiuni.

In prezent, in Romania concureaza intre ele cinci platforme de televiziune digitala si se pregateste de intrare pe piata a sasea. Acestea sint Focus Sat Romania, intrata pe acest segment in noiembrie 2004 si cumparata de UPC Romania in iunie 2005, RCS&RDS cu serviciul DigiTV, lansat in decembrie 2004, Digital Cable System cu serviciul Max TV, disponibil din iunie 2005, DTH Television Group cu serviciul Boom TV, lansat in aprilie 2006, si ultima intrata pe piata, Romtelecom, cu serviciul Dolce, lansat la sfirsitul lunii noiembrie.

Urmatoarea companie care va incerca sa-si asume o "felie" din piata DTH este Telemobil, operatorul serviciului de telefonie mobila Zapp, care va intra pe piata televiziunii digitale in 2007, aducindu-ne televiziune atit pe televizoare, cit si pe telefonul mobil, conform reprezentantilor sai.

"La inceputul anului viitor, portofoliul de telefoane mobile va fi completat cu un model care va permite clientilor Telemobil sa vizioneze programe tv. Pentru cei care vor sa acceseze programele tv pe propriul televizor, compania va pune la dispozitia clientilor un dispozitiv special", a declarat recent directorul general al operatorului, Victor Stan.

Echipamente necesare

Datorita concurentei, calitatea serviciilor oferite de operatori clientilor a crescut semnificativ. Teoretic, tot ce trebuie facut pentru a avea televiziune digitala acasa este apelarea firmei respective, unele oferind chiar posibilitatea ca echipa de instalare, care vine cu echipamentul, sa aduca si contractul (cu toate detaliile completate prin telefon) pentru a fi doar semnat de client in momentul instalarii.

Pentru a fi clientul unui serviciu de televiziune digitala, este nevoie de un kit de antena, care consta intr-o antena de receptie, un amplificator de semnal (LNB - Low Noise Block) si sistemul de prindere si accesoriile specifice. In plus, este necesar un receptor de satelit, un aparat asemanator ca aspect cu un DVD player, si care se livreaza, in general, cu o telecomanda si cu un card de acces.

Ofertele operatorilor de televiziune digitala sint foarte variate, existind posibilitatea de a cumpara sau de a inchiria echipamentul de receptie si kitul de instalare sau de a le lua in custodie. Preturile variaza, insa se afla in scadere, fiecare dintre operatori incercind sa atraga un numar cit mai mare de clienti chiar de la inceput.

Cotidianul

Sursa: Cotidianul



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.