Conform noilor norme ale Cod Fiscal firmele din Romania vor putea renunta la intocmirea clasicelor facturi fiscale si vor putea folosi un program de calculator care va emite documente fiscale ce vor inlocui vechile facturi.

Fiecare agent economic va avea un sistem propriu de numerotare pentru respectarea unor norme obligatorii de identificare. Comisarii Garzii Financiare vor pastra metoda de control incrucitat folosita de acestia. Masurile ar putea intra in vigoare dupa sedinta de Guvern de miercuri cand Ministrul Finantelor va prezenta Normele Codului Fiscal spre aprobare.

O alta schimbare importanta se aplica microfirmelor (societati care realizeaza cifre de afaceri mai mici decat 50.000 de euro). Acestea trebuie sa-si angajeze experti contabili, iar evidentele contabile vor fi depuse la Registrul Comertului, conform publicatiei Camerei de Comert si Industrie Bucureti. Situatiile financiare vor fi intocmite si avizate de un expert contabil sau de o firma autorizata. Pentru a putea conduce contabi-litatea unei firme, sunt obligatorii studii superioare economice.

Administratorul va raspunde pentru organizarea contabilitatii, iar directorul contabil sau expertul contabil, pentru corectitudinea raportarilor. Aceste prevederi vor intra in vigoare de la inceputul lui 2009. Firmele vor trebui sa depuna note explicative o data cu depunerea bilanturilor contabile, incepand cu 1 ianuarie 2007, conform Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 200/22 noiembrie ce urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial. Aceste note explicative se anexeaza la situatiile finaciare, din necesitatea de a avea informatii transparente pentru cei care citesc situatiile financiare.

Notele explicative vor cuprinde angajamentele si garantiile pe care societatea respectiva le-a acordat altor firme sau persoane fizice.O alta modificare importanta este cea referitoare la impozitul pe profit, la prevederile de scutire de la calculul acestuia, deja existente, care au fost modificate in sensul reducerii pragului minim de detinere de actiuni de la 25% la 15% in 2007 si la 10% in 2009. Modificari importante aduse Codului Fiscal regasim si la taxa pe valoarea adaugata, domeniu in care vor fi introduse noi denumiri: achizitiile intracomunitare, noua denumire pentru importul de marfuri si livrari intracomunitare, in cazul exporturilor.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2007, vor exista noi reguli teritoriale de furnizare pentru anumite bunuri si servicii, cum ar fi livrarea benzinei si electricitatii sau inchirierea mijloacelor de transport. In acest sens, vor intra in vigoare noi reguli si regimuri speciale de TVA privind vanzarile la distanta de produse accizabile, mijloace de transport noi, transferul bunurilor de la o tara membra la alta etc.In ceea ce priveste impozitul pe venit datorat statului, plata acestuia va depinde de data platii salariilor sau a diferentelor de salariu si nu de data aparitiei drepturilor salariale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.