Proiectul de Cod al constructiilor limiteaza drastic ponderea lucrarilor care pot fi facute in regie proprie la construirea unei case.

Propuneri suficient de drastice apartinind Inspectoratului de Stat in Constructii si cuprinse in cadrul proiectului Codului constructiilor, aflat acum in discutie publica vor face imposibila, dupa aprobarea acestuia, realizarea celei mai bune parti dintre lucrarile presupuse de construirea unei case in regie proprie. Sistemul, aplicat in prezent pe scara larga, va ramine disponbil doar in cazul lucrarilor mai marunte, de instalatii sau amenajari. Documentul nu interzice regia proprie in constructii, dar ridica suficient de multe cerinte referitoare la calitatea lucrarilor si a materialelor, garantia acordata de constructor, oricare ar fi acesta, asigurarea fortei de munca, astfel incit efectul final sa fie o restringere drastica a regiei proprii.

Dupa modelul UE

Dorina Isopescu, inspector general de stat in constructii, spune ca prevederile sint similare celor din UE si ca nici acolo nu se poate face orice in regie proprie. "Spre exemplu, in Anglia montarea unei chiuvete se poate face de catre o persoana fizica autorizata, dar nu si structura de rezistenta a unei cladiri", spune aceasta. Sint cazuri in Romania in care lucrari esentiale pentru rezistenta, cum ar fi prepararea betonului, se fac dupa ureche, adauga aceasta pentru a justifica noile prevederi.

In cazul in care va fi aprobat in actuala forma, prin proiectul de Cod se solicita acordarea de garantie pentru orice constructie realizata, acordarea de daune si asigurarea intregii forte de munca participante la lucrari. Toate aceste cerinte vor restringe lucrarile in regie proprie, fata de situatia din prezent, cind "e posibil orice". In momentul de fata, "se lasa la latitudinea beneficiarului (calitatea - n.red.), iar toata lumea se pricepe la constructii", spune aceasta. Executantii unei constructii, fie ei si persoane fizice, vor raspunde civil si/sau penal in cazul inceperii lucrarilor fara o autorizatie de construire emisa in conditiile actualului Cod.

O alta dificultate de care se vor lovi persoanele care fac o casa in regie proprie este cerinta ca toate materialele folosite sa aiba certificat de conformitate la nivel european, respectiv un marcaj CE. Conditia nu este prevazuta de actualul proiect al Codului, ci prin legislatia anterioara, si va deveni aplicabila la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.