Piata serviciilor stomatologice este tot mai diversificata. Investitia minima intr-un cabinet este de 30.000 de euro, bani in care intra doar aparatura performanta. Pentru obtinerea notorietatii si a profitului este nevoie de eficienta, profesionalism, calitate si de punctualitate.

Intilnim la tot pasul, mai ales in Capitala, la parterul blocurilor, cabinete stomatologice. Dar, desi pare un teritoriu aglomerat, specialistii in domeniu afirma aproape la unison ca exista suficient loc pe piata pentru deschiderea unui nou business.

"Este loc suficient pe piata serviciilor stomatologice. In Bucuresti sint in jur de 3.000 de cabinete, dar piata mai poate inca sa absoarba. Totodata, esential este sa incepi cu profesionisti, care trebuie sa isi cunoasca meseria. Sint foarte multe cabinete stomatologice, dar sint foarte putine cabinete medicale", sustine dr. Octavian Pasarin, manager Vitaldent Clinic. In acelasi timp, el mai spune ca cel putin in Romania nu se pune problema de existenta pe piata, ci de eficienta. "Atit timp cit iti faci treaba, cu siguranta vei gasi loc pe piata", precizeaza Pasarin. Totodata, potrivit dr. Gabriel Lates, de la cabinetul Terastom, loc pe piata exista intotdeauna, dar doctorii ar trebui indrumati spre provincie, unde este nevoie de asistenta stomatologica.

Pentru stomatologi, singura solutie

"In perioada in care am deschis cabinetul era singura solutie. Asta stiam sa fac, aveam spatiul, am cumparat doar aparatura. Un fapt important este ca eu am avut banii, nu a trebuit sa-i imprumut. Consider ca loc pe piata pentru deschiderea unui cabinet stomatologic este oricind, dar cea mai importanta ramine calitatea, prin calitate faci diferenta pe piata", spune dr. Dana Florescu, manager cabinet medical individual Dr. Florescu Dana, situat in centrul Bucurestiului, unde functioneaza de peste 15 ani. Totusi, sint si voci mai sceptice, care nu acorda prea mari sanse medicilor stomatologi cu vocatie de intreprinzatori.

"Loc pe piata exista, mai ales in Bucuresti, insa trebuie sa ai curaj, dar si bani. Trebuie spus ca deschiderea unui cabinet stomatologic costa foarte mult. In primul rind pentru a obtine toate avizele si pentru respectarea normelor UE, pentru designul cabinetului, pentru aparatura de exceptie (acum sint firme care aduc aceasta aparatura din import, exista si modalitatea de leasing, care usureaza activitatea cabinetelor). In acest moment, este greu sa deschizi un cabinet. Sint zvonuri care spun ca dupa 2007 nu va mai fi acceptata deschiderea de cabinete in blocuri, desi in strainatate exista si la etaje superioare", spune dr. Nicola Viorica, medic primar dentist, proprietar Cabinet Nicol Dent, care functioneaza din ianuarie 1991.

Cit costa deschiderea

Cind vine vorba despre demararea businessului propriu-zis, majoritatea medicilor afirma ca este mult mai eficient sa inchiriezi spatiul, nu sa il cumperi, pentru ca ramin foarte multi bani stocati in mod inutil. Cea mai importanta este investitia in echipamente. Prin urmare, deschiderea unui cabinet variaza ca si costuri de la 15.000 la 150.000 de euro.

"Pentru un cabinet specializat (care include niste servicii in plus), unul care sa aiba niste echipamente de calitate superioara, incluzind niste instrumente de implantologie, este necesara o investitie initiala de 30.000 de euro (aici intra echipamentele, consumabilele de start, dar nu intra achizitia imobilului)", spune managerul de la Vitaldent. "Investitia este considerabila, in jur de 15.000 de euro, excluzind spatiul. Dar, daca vrei sa faci un cabinet la standard european, ai nevoie de 40.000 de euro", apreciaza si dr. Gabriel Lates, de la cabinetul Terastom.
Pe de alta parte, dr. Viorica Nicola sustine ca fara 150.000 de euro (suma in care nu intra spatiul) nu poti deschide un cabinet stomatologic. In acesti bani intra doar dotarile si normele de igiena, sala de asteptare, de sterilizare, sala de odihna pentru personal, sala de radiologie.

"Ca pret informativ, numai o trusa costa un milion de lei, iar in cabinet ai nevoie de circa 30 de truse. In plus, cel mai ieftin unit dentar costa in jur de 6-7.000 de euro", mai spune Nicola. In ceea ce priveste aparatura, aceasta poate fi achizitionata din Romania. In prezent, echipamente de calitate se gasesc si la noi, la preturi uneori mai mici decit in strainatate. Interesant este ca businessul poate incepe cu un singur angajat - medicul stomatolog. "Este bine ca personalul angajat sa includa doi medici/zi/scaun, care sa lucreze in ture", spune Pasarin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.