Fostele IAS-uri sau ferme agricole, desi sunt fie in paragina, fie datoare "vandute" statului sunt extrem de valoroase. Sub cladirile darapanate, care nu mai sunt folosite in majoritatea cazurilor de multi ani "zac" suprafete mari de teren. Pentru a recupera datoriile catre stat, Fiscul scoate la mezat aceste bunuri imobile, de cele mai multe ori sub pretul zonei.

Mii de metri patrati de vanzare,la doar 50 de km de Bucuresti

Comuna Barcanesti, sat Tatarani, judetul Prahova. Desi se afla la mai putin de 60 de kilometri de Bucuresti, un metru patrat de teren construibil este cu putin peste 6,3 euro. Nu este vorba insa de pretul zonei, ci de cel la care Fiscul, respectiv Directia Generala a Finantelor Publice Prahova scoate la licitatie bunuri imobile apartinand diversilor debitori din judet. Pe 22 decembrie 2006, DGFP Prahova va scoate la licitatie mai multe cladiri care, o data au apartinut fostului CAP din zona, actuale ferme falimentare. Desi la prima vedere afacerea ar parea paguboasa, situatia este insa cu totul alta. Imobilele scoase la vanzare, nu doar ca sunt in stare de functionare, ci se si intind pe suprafete de teren mari, extrem de valoroase.

Astfel, potrivit anuntului de licitatie al DGFP Prahova, vor fi scoase la licitatie nu mai putin de 10 cladiri care au functionat, inainte de fie ca hale de sortare a fructelor, ateliere mecanice sau cantina, fie au reprezentat sediul fermei. Terenul aferent tuturor acestora este impresionant, depasind 17.000 de metri patrati, iar pretul total este de doar 2,9 milioane de lei, adica aproximativ 832.000 de euro.

Spre exemplu, un teren de 1.208 metri patrati va fi scos la vanzare pe 22 decembrie la 26.651 lei, adica aproximativ 6,3 euro/mp(include TVA), in timp ce pretul zonei este de peste 7 euro, ajungand uneori chiar si la 8-9 euro.mp. "Am cerut sa se faca reevaluare a terenurilor, intrucat consider ca pretul initial este mult prea mic, iar interesul nostru este sa ne recuperam banii", a declarat Cristi Daus, directorul Administratiei Finantelor Publice Pucheni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.