Pentru a recupera datorii de peste 4.600 de miliarde lei, AVAS a blocat conturile datornicilor. Printre firmele carora li s-a taiat accesul la bani sint si unele detinute de Ovidiu Tender, Dinel Staicu, Ioan Nicolae, Stefan Vuza sau fratii Cristescu.

Conturile a aproape 1.400 de companii care au datorii la Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate au fost blocate, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Prin aceasta masura, institutia spera sa recupereze datorii in valoare de 4.640 de miliarde lei (circa 136 de milioane de dolari).

Ordinul AVAS a fost transmis la 38 de banci.

Conturile firmelor vor fi blocate pina la recuperarea integrala a datoriilor. Pe perioada de poprire, bancile vor accepta plati din aceste conturi doar cu aprobarea AVAS. Exceptie fac sumele care vor fi platite in contul datoriei catre AVAS si privilegiile legale, categorie in care sint incluse salariile angajatilor.

Cele 4.640 de miliarde vor fi recuperate in dolari, suma fiind calculata pe baza cursului leu-dolar de la data in care AVAS a preluat aceste creante de la Casa de Sanatate.

Cine e pe lista

Exista citeva nume interesante de societati printre cele 1.400 carora AVAS le-a poprit conturile pentru ca nu au platit asigurarile de sanatate ale angajatilor. Pe lista se afla sase cluburi de fotbal din Divizia A (Steaua, Dinamo, Universitatea Craiova, Sportul Studentesc, FC National, Otelul Galati), alaturi de o societate a lui Ovidiu Tender (Atlas Gip) si de una controlata de magnatul media Adrian Sirbu, MediaPro Pictures. Apar si alte institutii media: Dramiral Grup, detinuta de Mihai Iacob (societate care editeaza cotidianul "Curentul"), postul Atomic TV si firma de publicitate Dockview Media. Am mai dat peste: Sere Codlea, companie patronata de presupusa vara primara a Danei Nastase, Maria Schutz, Dermatina Timisoara, a fratilor Emil si Marius Cristescu, combinatul chimic Azochim Savinesti, al lui Ioan Nicolae, Caromet Caransebes si Novatex Pitesti, ambele detinute de alt ocupant al unui loc in Top 300, Stefan Vuza.

Si Finantele au pus sechestre de 1.000 de miliarde

Si Ministerul Finantelor a pus gind rau la 72 de datornici la diverse bugete ale statului. Potrivit unor surse din minister, de la 1 februarie, in cazul acestora s-au instituit sechestre pe active in valoare de 500 de miliarde de lei, popriri pe conturi de 300 de miliarde si popriri pe conturile clientilor in valoare de 200 de miliarde. Cele 72 de companii au platit 63 de miliarde din datoriile pe care le aveau la bugete.

Ministerul Finantelor lucreaza cu BNR pentru a gasi o metoda prin care debitorii cu conturile sechestrate sa nu-si mai poata deschide alte conturi bancare pina cind nu-si achita integral obligatiile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.