Romania s-ar putea alege cu un proces pe cap in problema Fondului Proprietatea, la o instanta a Bancii Mondiale.

Statul ar putea fi actionat in justitie in vederea listarii de urgenta a actiunilor la Fondul Proprietatea (FP), ca urmare a faptului ca acest proces treneaza.

De data aceasta nemultumitii ar putea alege o alta instanta internationala care sa le judece cauza, alta decit Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Casa de avocatura Rubin, Meyer, Doru & Trandafir - firma care reprezinta interesele mostenitorilor Malaxa si Auschnit - lasa sa se inteleaga, in publicatia sa "Romanian Digest", aparuta pe site-ul hr.ro, ca nu este exclusa posibilitatea unei actiuni in justitie, daca adoptarea ordonantei de urgenta care usureaza listarea FP nu va fi urgentata. "Cetatenii straini indreptatiti sa primeasca despagubiri au la dispozitie si metode juridice, mult mai eficiente si mai rapide decit calea oferita de CEDO", spun, printre altele, avocatii casei.

"Daca Statul Roman nu actioneaza cu celeritate, persoanele indreptatite la obtinerea de despagubiri vor utiliza masuri alternative de convertire a titlurilor in compensatie efectiva si aceste actiuni vor fi promovate cu succes", adauga acestia. Rugati de "Cotidianul" sa detalieze aceste informatii, reprezentantii casei de avocatura s-au marginit sa raspunda ca "evident nu este exclusa o actiune in Justitie", daca listarea FP nu va fi efectuata cit de repede.

CEDO schimbat cu ICSID

Surse juridice competente, solicitate sa decripteze mesajul firmei de avocatura, ne-au declarat ca nemultumitii, oricare ar fi acestia, s-ar putea indrepta, in afara de CEDO - institutie unde statul a pierdut aproximativ patru-cinci procese cu persoane care ar fi urmat sa primeasca actiuni ale FP -, si spre Centrul International de Solutionare a Disputelor asupra Investitiilor (ICSID), aflat in subordinea Bancii Mondiale. Aceasta instanta judeca in prezent cazul a peste o suta de mii de cumparatori italieni ai unor titluri de stat emise de Argentina, care au dat in judecata tara sud-americana.

Juristii spun ca procedura specifica acestei institutii este mai rapida decit cea de la CEDO, deoarece depunerea unei reclamatii nu este conditionata de urmarea tuturor cailor de atac prevazute de legea romana.

"Exista un principiu general de drept care, aplicat la cazul de fata, spune ca despagubirea trebuie sa aiba loc intr-un termen rezonabil. In forma initiala, Legea nr. 247 (adoptata in vara lui 2005) prevedea un termen pentru listare, dar de atunci nu s-a intimplat nimic", ne-au declarat juristii consultati.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.