Veniturile mici ale romanilor care nu-si permit contractarea unui credit pentru achizitionarea unei locuinte au generat o crestere a chiriilor.

Dupa ce preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 au crescut spectaculos in doar citiva ani, in prezent, acelasi fenomen se petrece si pe piata chiriilor. Cererea foarte mare si oferta redusa au facut ca proprietarii sa ceara mai mult de la an la an.

In ultimii ani s-a constatat o majorare de aproximativ 50%, insa agentii imobiliari considera ca, in 2007, pretentiile proprietarilor nu vor creste in acelasi ritm. Asta si pentru ca deja chiriile au atins o limita care cu greu poate fi suportata din salariu, dar si pentru ca se egaleaza valoarea unei rate bancare pentru rambursarea unui credit imobiliar. Opiniile reprezentantilor agentiilor imobiliare difera, este drept, nu foarte mult, in ceea ce priveste nivelul chiriilor. Toti confirma insa aceasta crestere. Mai mult, apropiata aderare la Uniunea Europeana pare sa loveasca din nou pe piata imobiliara autohtona. Deja proprietarii incep sa alinieze chiriile autohtone la nivelul celor din UE.

Crestere continua

Preturile chiriilor la apartamentele de bloc din cartiere au crescut cu aproximativ 50-70% anul acesta, comparativ cu 2005. Si daca preturile ar ramine la acest nivel ar fi bine, dar specialistii imobiliari estimeaza cresteri accentuate pe segmentul inchirierilor de apartamente si pentru anul viitor. Pentru 2007, estimarile arata cresteri la chirii de 30%. Aceasta tendinta este valabila, potrivit lui Dan Costache, director de vinzari in cadrul agentiei imobiliare Stentor, pentru toate cartierele bucurestene, exceptindu-le pe cele recunoscute ca fiind scumpe, gen Baneasa sau Dorobanti.

"Principala cauza a cresterii chiriilor este cererea foarte mare care este acoperita intr-o prea mica masura de catre oferta, pe de o parte, si majorarea pretului la vinzare a apartamentelor, pe de alta parte", ne-a spus Dan Costache.

Daca in anul 2005 o garsoniera, in cartierul Militari, se inchiria cu aproximativ 200 de euro pe luna, in prezent, aceeasi garsoniera se inchiriaza cu 300 de euro pe luna.

BNR creste pretul chiriilor

Pretul de inchiriere pentru apartamentele cu doua camere, in cartierul Titan, de exemplu, dupa cum informeaza Stentor, este de 350-400 de euro pe luna, in timp ce un apartament asemanator se inchiria anul trecut cu doar 200-300 de euro pe luna. Preturile sint valabile pentru apartamentele care au imbunatatiri, precum si o amplasare mai buna in cartierele respective.

La apartamentele de trei camere, cresterile au adus pretul la 400-500 de euro pe luna, comparativ cu 2005, cind pretul de inchiriere era de 300-400 de euro pe luna. Preturile pentru apartamentele de patru camere, care nu prea sint cautate de chiriasi, intrucit si cheltuielile de intretinere sint mai mari, au ajuns in acest an la 450-600 de euro, in timp ce, in 2005, acestea nu depaseau ca pret de inchiriere 550 de euro pentru o luna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.