Batalia tot mai apriga care se da in sistemul bancar pentru atragerea de noi clienti a determinat institutiile de credit sa majoreze dobanzile la depozitele la termen si sa micsoreze suma minima necesara deschiderii unui cont. Insa, in paralel cu aceasta oferta, care pare tentanta, bancile au ridicat cuantumul comisioanelor de retragere si al celor de gestionare a conturilor.

"Cresterea comisioanelor percepute de banci la depozite este o tendinta care se va manifesta in mod clar si anul viitor", a declarat pentru Adevarul Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei Romane a Analistilor Financiari. Acesta a estimat ca, anul viitor, "marea batalie intre banci se va da pe atragerea resurselor populatiei", ceea ce implica majorarea dobanzilor la depozite.

Pe de alta parte insa, explica Cabat, este de asteptat si o majorare a comisioanelor la economii, masura la care bancile vor apela in incercarea de a contrabalansa scaderea de profitabilitate a institutiilor de credit, cu atat mai mult cu cat inflatia este in scadere. Dupa ce BNR a majorat nivelul rezervelor minime obligatorii, bancile - in special cele mai mici - au majorat dobanzile la depozite, din nevoia de lichiditate. In schimb, oferta bancilor mari, mai putin marcate de aceasta masura, nu este atat de generoasa.

Numitorul comun al acestor doua categorii de oferte il constituie comisioanele. Care sunt numeroase si destul de mari. Spre exemplu, la HVB tiriac, unde dobanzile la lei variaza de la 6,4% pe an pentru depozitele la o luna la 6,10% pentru cele la 9 luni si la un an, se percep comisioane de administrare a contului curent aferent contului de economii de 0,75% la economiile in lei si de 2 euro pe luna pentru cel in valuta. La depozitele in euro, dobanzile oferite pentru conturile de economii la termen sunt de 2,1% pe an pentru depunerile la o luna, de 2,25% pentru cele la 9 luni si de 2,30% pe an pentru depozitele la un an.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.