Tinerii sub 30 de ani, distribuitorii si soferii de cursa lunga vor plati cel mai mult

Tarifele percepute pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) sunt negociate strans, in aceasta perioada, la nivelul fiecarei companii de profil in parte. Scumpirea sau - in foarte putine cazuri - ieftinirea RCA depinde de diversele riscuri la care se expun cei asigurati.

Preturile se calculeaza acum in functie de unele criterii precum varsta si sexul conducatorului auto, vechimea masinii, numarul de kilometri parcursi, mediul rural sau urban in care evolueaza beneficiarii RCA.

Asigurarea pentru Logan, intre 200 si 300 lei
Pentru un Logan avand capacitatea cilindrica de 1.500 cmc, se pot plati tarife RCA si de peste 300 lei pentru asigurarea pe un an, dar si sub 200, in functie de criteriile stabilite. "Daca proprietarul este o femeie - persoana fizica - avand varsta de peste 30 de ani si care locuieste intr-o localitate rurala, tariful ar putea fi cel mai mic de pe piata, sub 200 lei. Aceasta pentru ca la astfel de categorii de beneficiari rata daunalitatii este considerata scazuta", ne-a declarat Gheorghe Grad, presedintele unei companii de brokeraj in asigurari. "In schimb, daca Loganul de 1.500 cmc e condus de un tanar de 25 de ani prin localitati aglomerate, tariful RCA poate fi si de peste 300 de lei pe an, pentru ca din punctul de vedere al asiguratorului riscurile sunt mult mai mari in astfel de cazuri".

Pe de alta parte, explica brokerul, daca masina este folosita in scopul distributiei de produse ori in regim de taxi, adica parcurge mai multi kilometri decat in cazul posesorilor "casnici", tarifele RCA pot creste proportional. Este posibil, astfel, ca distribuitorii care circula cu masini TICO sau cu Dacii "Papuc" sa plateasca asigurari RCA mult mai scumpe decat in anii trecuti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.