Dezechilibrul accentuat, dar si dimensiunea redusa a schimburilor comerciale dintre Romania si cea mai populata tara a globului, China, risca sa devina o realitate pe termen lung. Integrarea in Uniunea Europeana nu va aduce de la sine mult asteptata schimbare in bine.

Din contra, este chiar foarte posibil sa asistam chiar la o majorare a volumului importurilor din Republica Populara Chineza, sustin reprezentantii Camerei de Comert si Industrie din Romania.

Rationamentul este simplu. Importurile din China nu vor fi afectate de noul statut al Romaniei de membru al UE. Si asta pentru ca Republica Populara Chineza aplica, de la 1 ianuarie 2006, un tarif vamal identic tuturor tarilor care sunt membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului. Pe de alta parte, dupa momentul aderarii, exporturilor romanesti li se va aplica o taxa antidumping pentru cinci categorii de produse. Printre acestea se numara si cauciucul sintetic, unul dintre produsele autohtone de export importante pe piata Chinei.

Deschiderea unei banci chineze, in viitor

In schimb, Romania va trebui sa reduca taxele vamale pentru anumite categorii de produse la care chinezii exceleaza. Pentru tricotaje si incaltaminte, ceramica si jucarii, aparatura electronica, dar si produse chimice, taxele de intrare pe piata romaneasca vor scadea cu valori cuprinse intre 2% si 22%. Ultimele date statistice cu privire la valoarea schimburilor romano-chineze indica cifra de 1 miliard si 900 milioane de dolari, insa 1 miliard si 600 milioane de dolari reprezinta exporturile chineze in tara noastra.

Aurelian Gogulescu, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), spune ca investitiile directe chineze, la nivelul anului trecut, reprezinta aproximativ 190 milioane de dolari, ceea ce pozitioneaza China pe un modest loc saptesprezece in topul investitorilor straini in Romania. O posibila solutie pentru imbunatatirea acestei situatii?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.