Noua familii din zece au o casa, dar opt din zece n-au nici un ban pus deoparte, iar indicele celor care detin actiuni e de doar 6%.

89,6% dintre familiile din Romania au declarat, in 2006, ca detin in proprietate o locuinta, potrivit unui studiu referitor la calitatea vietii in Romania, elaborat de Academia Romana. In acelasi timp, potrivit aceluiasi studiu, 41,7% spun ca detin o gospodarie taraneasca si alte 38% dintre familiile de romani afirma ca detin terenuri agricole de cel putin 5.000 de metri patrati. Dupa cum arata procentele, un numar important de familii din Romania detin asadar pe linga locuinta, si o gospodarie taraneasca si ceva teren in mediul rural, lucru explicabil prin migratia de la sat la oras din anii comunismului.

Insa, potrivit studiului, in afara de aceste proprietati imobiliare, romanii nu prea mai au nimic de valoare, daca excludem bunurile de folosinta indelungata din casa. Astfel, potrivit aceluiasi studiu, la intrebarea "In familia dvs. dispuneti de anumite sume de bani ca fonduri de siguranta (acasa sau in banci) pentru a face fata unor cheltuieli viitoare?" 77% au raspuns nu. Iar referitor la alte active, situatia e cam la fel de proasta: doar 6% dintre familiile de romani detin actiuni, 1% unitati productive, iar 2% magazine. Cu toate acestea, cei mai multi dintre romani considera ca au o avere medie - la intrebarea "Pe o scara de la 1 la 10 unde va situati?" 32,5%, adica cel mai mare procent de departe, au avansat cifra 5.

Evolutia activelor

In 1990, doar 59% dintre familii declarau ca detin o locuinta. Ponderea a crescut incontinuu pina in septembrie 1994, cind a ajuns la 90%, dupa care a fluctuat, pina acum, in intervalul 83-94%. Cresterea de atunci este explicabila prin politica autoritatilor, aplicata dupa 1989, de a vinde in rate chiriasilor fondul locativ de stat, pe care romanii l-au ocupat pe timpul lui Ceausescu.

Tot un cadou din partea statului a fost si privatizarea in masa, prin care oamenilor li s-au acordat, gratuit, actiuni la economia statului. S-a ajuns astfel ca, in 1997, mai mult de jumatate dintre familiile de romani (52%) sa detina actiuni. Actiuni care au fost vindute in doar citiva ani, din moment ce, in 2003, mai aveau actiuni doar 8% dintre familii, iar in acest an doar 6%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.