In medie, atit in societatile comerciale cu capital de stat, cit si in administratie, invatamint sau sanatate, salariile au fost in 2005 mai mari decit la companiile private.

Salariul mediu net din companiile de stat a fost anul trecut cu 25,6% peste nivelul mediei pe economie care a fost de 746 de lei si totodata peste cel inregistrat de companiile cu capital privat, se arata intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS). Mai mult, in anumite sectoare, plusul celor din firmele de stat a fost chiar peste acest procent. Este vorba, spre exemplu, despre salariatii din cadrul regiilor autonome care au incasat cu 30% mai mult decit media pe tara. Nu in ultimul rind, fata de 2004, anul trecut bugetarii au primit majorari salariale de 26,3%.

Salarii medii de aproape 1.000 RON

Potrivit INS, un angajat dintr-o companie de stat a primit anul trecut in medie 937 RON net pe luna, in timp ce salariatii de la privati au incasat numai 652 RON. Diferenta cea mai importanta dintre lefuri se inregistreaza in cadrul companiilor care au intre 50 si 249 de salariati. Intr-o astfel de societate de stat, salariul mediu net este de 815 RON, in vreme ce la privati un angajat nu este remunerat, in medie, cu mai mult de 623 RON.

Interesant este ca si salariatii din sectorul bugetar care lucreaza in institutii au cistigat, in 2005, mai bine decit angajatii societatilor comerciale private: in administratie publica si aparare, cistigul mediu net lunar a fost de 1.163 RON, in invatamint de 829 RON si in sanatate si asistenta sociala de 667 RON.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.