Chiar daca piata spatiilor de birouri nu a inregistrat livrari mari in 2006, practicile intilnite pe piata arata maturizarea acesteia.

Anul 2006 nu a adus livrari importante de spatii de birouri. Rata de neocupare este in continua scadere, asa cum preinchirierea a inceput sa fie o practica din ce in ce mai intilnita. Toate acestea denota o maturizare a pietei imobiliare destinate spatiilor de birouri de clasa A din Bucuresti. De asemenea, piata spatiilor de birouri de clasa B a avut o evolutie asemanatoare celei de clasa A.

Cerere mare

Caracteristicile cererii pe piata spatiilor de birouri au inregistrat unele modificari fata de anul trecut. Una dintre ele ar fi faptul ca suprafata medie a spatiilor inchiriate a depasit pragul de 2.000 mp. In prima jumatate a acestui an, tranzactiile mari (de peste 2.000 mp) au cintarit aproximativ 71% din total, fata de doar 49% in 2005.

De asemenea, suprafata inchiriata in prima jumatate a acestui an, in jur de 48.000 mp, a fost putin mai mica decit cea inchiriata in 2005, aproximativ 50.000 mp. Mai trebuie precizat faptul ca aproape jumatate dintre aceste contracte de inchiriere (in jur de 46%) au reprezentat preinchirieri ale unor spatii aflate in cladiri care vor fi finalizate in semestrul doi 2006. In ceea ce priveste a doua jumatate a acestui an, specialistii au preconizat o absorbtie ceva mai mare decit in prima parte a aceluiasi an. "Pentru a doua jumatate a anului estimam o absorbtie totala de peste 60.000 mp, care va duce totalul suprafetei inchiriate in 2006 la peste 100.000 mp", se precizeaza intr-un raport Colliers. Din cauza lipsei acute de spatii noi pe aceasta piata, majoritatea contractelor care vor fi incheiate in aceasta perioada vor viza proiecte ce vor fi finalizate in urmatoarele 18 luni.

Oferta creste constant

Stocul spatiilor de birouri de clasa A existent pe piata nu a inregistrat o evolutie spectaculoasa in prima jumatate a anului. In aceasta perioada s-au livrat pe piata doar 24.400 mp de spatii noi, iar stocul total a ajuns la 290.000 mp de spatii de birouri de clasa A.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.