Directia pentru cordonare si control din ANRP a sanctionat aproximativ 7 % din primari pentru nerespectarea legislatiei din domeniul retrocedarilor, cuantumul amenzilor fiind de aproximativ 2,4 milioane de lei, in 2006.

Prin activitatea de control consilierii din ANRP urmaresc in ce masura datele despre situatia terenurilor disponibile pentru retrocedare sunt afisate la nivelul primariei. De asemenea, se amendeaza tergiversarea nejustificata a solutionarii cererilor de retrocedare.

Chiar daca misiunea ANRP este urgentarea procesului de retrocedare, iar comisiile de fond funciar au primit amenzi usturatoare in acest an, ritmul de solutionare a cererilor este la fel de anevoios.

Astfel, din cele 620.000 de solicitari privind restituirea terenurilor agricole sau forestiere, doar 10 % au fost finalizate.

"Nu exista o centralizare a datelor privind punerea in posesie a proprietarilor, dar sunt aproximativ 50.000 de titluri de proprietate emise", a declarat, pentru Newsin, vicepresedintele ANRP, Theodor Nicolescu.