Bugetele locale trebuie sa creasca in perspectiva integrarii. Scutirile de la plata taxelor priveaza municipalitatile de 600 mil. lei anual. MAI va propune si masuri pentru eliminarea birocratiei

Facilitatile fiscale acordate agentilor economici in cazul taxelor si impozitelor locale priveaza administratiile de sume importante ce ar putea fi directionate catre proiecte de infrastructura si dezvoltare. "Fara cresterea veniturilor bugetelor locale nu putem discuta de dezvoltare. Scutirile de la plata impozitelor sunt o piedica majora", a declarat, ieri, Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, in cadrul conferintei "Finantarea pentru dezvoltare regionala", organizata de European Finance Convention.

In acest context, oficialul a anuntat ca ministerul pe care il reprezinta va propune modificarea Codului Fiscal in sensul eliminarii unor scutiri de la plata impozitelor locale. "Este anormal ca prin Codul Fiscal sa se prevada scutiri de la plata taxelor locale pentru cladiri care au facut parte din patrimoniul cultural si intre timp au intrat in proprietate privata si in circuitul comercial. Administratiile locale sunt lipsite astfel de fonduri substantiale care ar putea fi utilizate pentru dezvoltare", a spus Toader. Suma totala pe care administratiile locale ar trebui sa o incaseze de la agentii economici ce beneficiaza de facilitati fiscale se ridica la aproximativ 600 milioane lei (6.000 miliarde lei vechi) anual.

Independenta decizionala pentru administratiile locale

Toader a apreciat ca aceste scutiri trebuie lasate la latitudinea administratiilor locale, care vor decide daca le aplica sau nu. De asemenea, in vederea finantarii dezvoltarii administratiei locale, in Codul Fiscal va fi prevazuta cresterea cotei din impozitul pe profit alocate administratiei publice de la 47% la 51%. "Masurile sunt necesare pentru a compensa anumite reduceri de bugete locale care au avut loc din diverse motive. De exemplu, pentru familiile din zonele miniere si cele aflate in dificultate s-a prevazut reducerea cu 50% a taxelor locale platite si nu s-a prevazut nicio modalitate de compensare a reducerii bugetului", a spus Toader.

Masuri pentru eliminarea birocratiei

Reprezentantul MAI a adaugat ca, in paralel cu masurile destinate majorarii veniturilor la bugetele locale, ministerul va propune o serie de masuri care vizeaza eliminarea birocratiei. "Vom extinde procedura aprobarii tacite pentru cat mai multe autorizatii, avize. De asemenea, vom adopta aceasta procedura si pentru autorizatiile de constructie, despre care se stie ca dureaza foarte mult", a mai spus Toader. Procedurile de impozitare a domeniului public sunt extrem de complicate in sensul in care deciziile sunt luate, in faza finala, de catre Guvern. "In cazul impozitarii domeniului public exista o procedura greoaie. Deciziile luate de Consiliile Locale sunt transmise Consiliilor Judetene si apoi Guvernului. Vom lasa aceste decizii la nivelul Consiliilor Judetene", spune Toader.

BCR este interesata sa cofinanteze proiecte europene

Banca Comerciala Romana este interesata de finantarea marilor proiecte care vor fi derulate cu fonduri europene, dar nu isi va diminua, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cota de piata pe segmentul de retail, a declarat, marti, Nicolae Danila, presedintele executiv al bancii. "Prevedem chiar majorari ale cotei de piata pe zone unde avem avantaj competitiv si apartenenta la grupul Erste isi va spune cuvantul", a spus Danila la conferinta "Finantarea pentru dezvoltare regionala", organizata de European Finance Convention. Avand in vedere aderarea iminenta a Romaniei la Uniunea Europeana si perspectiva atragerii de fonduri structurale, sistemul bancar va trebui sa contribuie la finantarea proiectelor din fonduri europene cu circa cinci miliarde de euro pana in anul 2013, a afirmat presedintele BCR. El a apreciat ca o provocare a bancilor dupa aderare este sectorul IMM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.