Tranzactionarea certificatelor de poluare reprezinta o reglementare obligatorie pentru statele membre, conform declaratiilor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Avand in vedere ca schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera reprezinta o reglementare europeana in domeniul protectiei mediului, transpunerea si pregatirea procesului de implementare a directivei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze este o prioritate pentru MMGA.

Astfel, fiecare operator care administreaza o instalatie ce intra sub incidenta schemei trebuie sa detina o autorizatie privind emisiile de gaze cu efect de sera potrivit careia are obligatia sa monitorizeze si sa raporteze emisiile de gaze cu efect de sera pe parcursul fiecarui an calendaristic. Schema permite operatorilor sa obtina surse financiare suplimentare, in functie de modul in care gestioneaza emisiile de gaze cu efect de sera la nivel de companie.

Referitor la solicitarea AOAR de dezbatere publica a cotelor de emisii alocate celor 250 de societati considerate mari poluatori, MMGA este de parere ca asociatia nu cunoaste prevederile europene si ca niciun reprezentant AOAR nu a fost prezent la dezbaterile publice in domeniu. "Consideram ca reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania nu cunosc nici reglementarea europeana si nici actiunile intreprinse de Guvernul Romaniei, prin MMGA. Mai mult, in perioada de dezbateri publice organizata de MMGA nu s-a prezentat niciun reprezentant al asociatiei amintite, pentru a face adnotari la Planul National de Alocare propus", se arata intr-un comunicat al ministerului de resort.

Ca viitor stat membru, nu se pune problema luarii unei decizii care sa interzica companiilor din Romania sa participe liber pe piata europeana la comertul cu certificate de emisii. Exista posibilitatea sa apara o confuzie la nivelul AOAR intre comertul cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera in cadrul Schemei europene de comercializare si tranzactionarea internationala, pe baza articolului 17 al Protocolului de la Kyoto, incheie comunicatul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.