Volumul investitiilor straine directe atrase de Romania anul trecut s-a ridicat la 4,1 miliarde euro, mai mult decit in tari care sint deja membre ale UE.

Romania a atras in anul 2004 investitii straine directe in valoare de 4,1 miliarde euro, potrivit unui comunicat al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), care citeaza un raport al Bancii Nationale. Nivelul este mai mare decit cel previzionat initial de ARIS, de 3,7 miliarde euro. Cele 4,1 miliarde euro inseamna o crestere a investitiilor straine directe cu peste 50% fata de 2003. In premiera, la acest capitol, anul 2004 ne asaza in fata celorlaltor tari din Europa Centrala, care sint deja membre ale Uniunii Europene. Cele 4,1 miliarde euro inseamna 5,1 miliarde dolari. In 2003, potrivit ARIS, Polonia a inregistrat un volum al investitiilor straine directe de 4,2 miliarde de dolari, Cehia de 2,6 miliarde dolari, iar Ungaria de 2,5 miliarde de dolari.

In fata bulgarilor

Si comparatia cu Bulgaria ne avantajeaza de aceasta data. Vecinii nostri din sud au inregistrat, in 2004, un volum al investitiilor straine directe de 1,7 miliarde. Potrivit ARIS, si la media de investitii pe cap de locuitor stam mai bine: 235 de dolari fata de 211 dolari. Aceasta crestere a volumului de investitii a fost generata de finalizarea privatizarii Petrom, care a adus 1,5 miliarde euro, de vinzarea a doua societati de distributie a electricitatii pentru 112 milioane de euro si de cele 222 de milioane de dolari platiti de BERD si IFC pentru un sfert din capitalul BCR. In plus, mai multe societati si-au majorat semnificativ capitalul social: Automobile Dacia cu 118 milioane de euro, Telemobil cu 217 milioane, Rompetrol Financial Group cu 73 de milioane si Robank cu 54 de milioane. Investitiile de portofoliu au scazut, de la 529 de milioane de euro in 2003 la 452 de milioane de euro, anul trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.