In lipsa unui acord cu FMI, programul de convergenta va fi o garantie a stabilitatii

Adoptarea monedei euro in intervalul 2012-2014 ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania, reiese dintr-o prezentare a economistului-sef al BNR, Valentin Lazea.

Oficialul apreciaza ca, la momentul actual, Romania se confrunta cu un exces de strategii care privesc integrarea in Uniunea Europeana, fara ca un mesaj clar sa fie transmis catre populatie. Astfel, intrarea intr-un program clar, precum programul de convergenta la moneda unica europeana, ar putea aduce mai multa claritate in ceea ce priveste viitorul european al Romaniei. "Investitorii straini acorda o prima autoritatilor care au un program macroeconomic credibil, pe langa stimulentele microeconomice", a declarat Lazea, identificand unul dintre beneficiile majore ale adoptarii cat mai rapide a monedei unice. Pe de alta parte, Romania nu isi poate permite "luxul" de a refuza euro in contextul in care majoritatea tarilor mai sarace din Uniunea Europeana au facut acest pas. Pana in 2012-2014, majoritatea tarilor din UE vor adopta moneda euro, creandu-si astfel un avantaj competitiv.

Avantaje certe, pentru populatie

Populatia Romaniei se confrunta cu o lipsa de informare in ceea ce priveste avantajele si dezavantajele adoptarii rapide a monedei unice. Totusi, in viziunea economistului-sef al BNR, romanii ar avea mai mult de castigat decat de pierdut prin trecerea la euro. "Intrarea in zona euro ar constitui o garantie ca atat inflatia, cat si dobanzile ar scadea la niveluri europene", considera Lazea. In acelasi timp, prin atragerea investitorilor straini, economia va creste, reducandu-se astfel rata somajului. Un alt mare avantaj: flexibilizarea pietei muncii. Dupa 2013, in cazul cetatenilor romani nu vor mai opera limitarile legate de migrarea fortei de munca, astfel incat rigiditatile induse de adoptarea monedei unice vor fi compensate de flexibilizarea pietei muncii.

Convergenta in ansamblul societatii

Pe langa convergenta nominala (adoptarea efectiva a monedei euro), Romania se va confrunta cu problema convergentei reale. Astfel, economia romaneasca va trebui sa se alinieze la parametrii economiilor din zona euro. In acest sens, considera Lazea, in procesul de convergenta vor fi implicate toate laturile societatii, de la Guvern pana la populatie. Economistul-sef al BNR identifica si principalele caracteristici ale unui asemenea proiect. Astfel, politicile monetare antiinflationiste ar fi prudente, politicile fiscale ar urmari un deficit mic, iar politicile salariale ar fi consistente cu cresterea productivitatii muncii.

Euro inaintea Ungariei

Romania si Bulgaria ar putea adopta moneda euro inaintea Ungariei, tara care se confrunta cu un deficit bugetar foarte mare, a declarat, recent, la Londra, directorul asociat la compania de rating Standard & Poor’s, Kai Stukenbrock. El a explicat ca cele doua tari sunt mult mai stabile fiscal decat Ungaria, care se confrunta cu mari provocari. "Asistam la o stare dezolanta a finantelor publice la unguri, unde sunt foarte multe de facut", a spus Stukenbrock. Acesta a precizat ca deficitul public al Ungariei ar putea ajunge in acest an la 10% din Produsul Intern Brut. Potrivit aceleiasi surse, agentia de rating internationala estimeaza ca Slovacia va adopta euro in anul 2009, Cehia in 2011, Polonia in 2012, iar Ungaria in 2014.

Crestere economica nesustenabila

Adoptarea programului de convergenta la moneda unica europeana ar insemna si "disciplinarea" cresterii economice. Astfel, criteriile de la Maastricht introduc restrictii privind inflatia si deficitele. Acest fapt constituie un alt avantaj in contextul in care cresterea economica din ultimii ani este considerata nesustenabila. "Cresterea efectiva a PIB depaseste cu mult PIB potential (n.r.: care nu afecteaza inflatia), introducand presiuni inflationiste, dar si o volatilitate crescuta a PIB insusi", considera Lazea, care prezinta si alternativa. "O atitudine mult mai prudenta o constituie o crestere sanatoasa, care sa nu depaseasca 6% pe an, pe termen mediu", a adaugat oficialul BNR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.