Cartile funciare din sase judete vor fi arhivate intr-o baza de date digitala, iar pentru intravilanele oraselor Ploiesti, Targoviste, Constanta, Brasov si Bucuresti vor fi realizate ortofotoplanuri, potrivit Planului de realizare a cadastrului general pentru anul 2007, aprobat miercuri de Guvern.

Planul prevede transformarea cartilor funciare pe hartie intr-o baza de date digitala, in judetele Brasov, Buzau, Constanta, Dambovita, Dolj si Prahova, informeaza NewsIn. Alte obiective pentru anul 2007 sunt introducerea cadastrului general in 20 de localitati din patru judete, respectiv Prahova, Dambovita, Constanta si Brasov si realizarea de ortofotoplanuri la scara 1:1000 pentru intravilanele oraselor Ploiesti, Targoviste, Constanta, Brasov si la scara 1:1500 pentru Bucuresti si zonele limitrofe.

Finantarea Planului de realizare a cadastrului general se face de la bugetul de stat, fondurile fiind prevazute in bugetul Ministerului Administratiei si Internelor si virate in contul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cu aceasta destinatie.

Introducerea cadastrului general la nivelul intregii tari va avea ca efecte reducerea valorii taxelor platite de populatie pentru inregistrarea proprietatilor imobiliare si reducerea numarului de litigii. Usurarea accesului cetateanului la sistemul de inregistrare a proprietatii prin introducerea cadastrului general are ca principal efect cresterea numarului de proprietati tranzactionate, fapt care va duce implicit la dezvoltarea pietei terenurilor.

Totodata, prin acest sistem, pot fi evaluate mai riguros proprietatile imobiliare in scopul stabilirii unor valori corecte de impozitare a imobilelor. La nivel national, in arhivele oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara exista aproximativ 11 milioane de carti funciare.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.