In opinia sa, odata cu acest eveniment trebuie sa "realizam ca nu mai suntem centrul universului", si, uitandu-ne pe harta, sa intelegem "cat de mari sunt Romania, Grecia sau Serbia pe cont propriu". Concluzia? Este necesar ca Europa sa devina o comunitate cat se poate de unita, fiind astfel nevoie de contributia fiecarei tari si de cea a fiecarui conducator in parte - nu ne mai putem astepta, ca pana acum, sa primim totul de la UE, de vreme ce vom fi noi insine o parte a acesteia.

Romania, piata cu dezvoltarea cea mai rapida din Europa de Sud-Est

Aderarea vine intr-un moment in care intreaga zona de sud-est a Europei, dar mai ales Romania, reprezinta piete emergente, aflate in plina dezvoltare, care ofera, in schimbul unui risc ridicat al investitiei, si o rata pe masura a profitabilitatii acesteia.

Acest fapt vine ca un raspuns multasteptat pentru acei investitori straini care sunt dispusi sa-si asume riscuri pentru a-si maximiza profiturile, in detrimentul afacerilor initiate in mediile de afaceri mature, considerabil mai sigure, dar nici pe departe atat de promitatoare. In opinia expertului de la Wilson Learning, se poate spune chiar ca "Romania este tara cu dezvoltarea cea mai rapida din regiune", fapt pe care "pur si simplu nu-ti poti permite sa-l ignori".

Lucrurile incep acum sa se mai stabilizeze, dupa ce o serie de oameni de afaceri, care au incercat sa trateze cu tara noastra intr-un mod "colonial", oferind produse de calitate scazuta la preturi mari, au vazut ca romanii "s-au dovedit a fi bine educati si informati, cerand intotdeauna produse si servicii cat mai sofisticate si avansate".

"Oameni ambitiosi si intreprinzatori vor exista intotdeauna, dar trebuie sa intelegem ca regulile jocului s-au schimbat si ca numai jucatorii mari, branduri pe plan international, vor domina viitorul", a declarat Artemis Miropoulos, considerand astfel ca sansele mari de dezvoltare in tara noastra le au companiile multinationale, care atrag din plin, nu neaparat "infuzii", ci mai degraba schimburi de experienta intre tarile Uniunii Europene.

Aceasta interactiune este deja una foarte dinamica, fiind caracterizata de o "fantastica activitate" - imaginea a sute de oameni de afaceri discutand in toate limbile lumii in holul unui hotel din Bucuresti este cea care i-a ramas in minte lui Artemis Miropoulos, aratandu-i, o data in plus, cat de mult atrage tara noastra interesul investitorilor straini.

Mobilitatea, tendinta actuala in mediul de afaceri intern si international

In opinia omului de afaceri, managerii romani vor trebui sa se obisnuiasca cu aceasta perspectiva, de intensa mobilitate in peisajul businessului autohton, "de vreme ce vor opera intr-un mediu de afaceri mult mai unificat, cum este Europa".

Realitatea prezenta in aeroporturile cu trafic ridicat, ca München, Frankfurt, Milano, in care, mai ales in zilele de vineri, poti vedea o multime de oameni de afaceri de toate varstele calatorind spre casa, este expresia unei "noi culturi, la care am face bine sa ne adaptam" - "iar daca cineva are impresia ca este vorba de ceva temporar, ei bine, nu este; acum calatoresc chiar mai mult, poate in fiecare saptamana", declara Artemis Miropoulos, trasand coordonatele dinamicii mediului de afaceri romanesti.

Omul de afaceri grec este de asemenea de parere ca "Romania va avea un viitor prosper in Europa", considerand ca "administratia romaneasca de stat este corecta si eficienta, acesta fiind un avantaj competitiv urias" in conditiile in care tara noastra se afla in situatia de a face un efort national de anvergura pentru a utiliza fondurile UE. "Stiu ca unii dintre cititori vor crede ca sunt picat de pe alta planeta", a declarat Artemis Miropoulos, "cu toate discutiile acestea despre coruptie, birocratie, necesitatea unor schimbari structurale etc., dar nici restul Europei nu este gradina Edenului. Mergeti mai departe, va descurcati bine, asta este ceea ce vreau sa le transmit romanilor".