Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o noua zi de aprecieri consistente ale cotatiilor, fenomen mult mai pregnant in cazul societatilor de investitii financiare, potrivit casei de brokeraj Broker Cluj

SIF-urile au fost din nou actiunile vedeta ale zilei, cele cinci societati tranzactionate luni crescand in medie cu 6,5% fata de ziua de vineri. Pretul de 3,17 lei noi/actiune inregistrat la finele zilei de SIF2 este echivalentul unei aprecieri de 6,73% pe date zilnice. Actiunea nu a facut fata presiunii mari exercitata de cumparatori, iar realizarea unui volum record de tranzactionare de 7,95 milioane actiuni in valoare de 24,6 milioane lei, a fost posibil doar pe fondul unor preturi in continua crestere. Scenariul a fost asemanator si in cazul SIF5, pragul psihologic de 3,5 lei lei/actiune fiind aproape atins pe finalul sedintei, cand aprecierile de pret au fost spectaculoase. Maximul zilei a fost stabilit la 3,49 lei/actiune, insa cotatia de inchidere a fost usor inferioara, adica 3,48 lei.

Acest emitent a avut cea mai mare crestere pe date zilnice, cu un curs superior celui de vineri cu 7,08%, iar volumul tranzactionat a fost si el unul foarte mare, de 6,63 milioane actiuni. SIF 3 a ajuns la un pret de referinta de 3,05 lei/actiune, cresterea de 6,27% realizandu-se pe un volum tranzactionat de 4,4 milioane actiuni in valoare de 13,1 milioane lei. SIF4 a castigat 5,88% fata de pretul de vineri (1,98 lei ultimul pret al zilei), iar SIF1 a ajuns la nivelul de 3,28 lei/actiune, in apreciere cu 6,15%. SIF-urile au fost in mare parte raspunzatoare de lichiditatea record de la bursa, valoarea tranzactiilor de luni fiind mai mare de 104 milioane lei.

Indicele BET s-a depreciat cu 0,69%, in conditiile in care BRD a scazut cu 1,55% pe date zilnice, TLV a crescut puternic, cu 4%, SNP a scazut cu 0,83%, iar RRC s-a apreciat din nou, cu 3,09%, insa nu a mai reusit sa treaca peste pragul de 0,084 lei/actiune. Nici valorile tranzactionate nu au fost de neglijat, mai ales in cazul Bancii Transilvania, unde s-au transferat 6,3 milioane actiuni in valoare de 6,4 milioane lei, ultima tranzactie cu actiunile acestui emitent incheindu-se la 1,04 lei/actiune. BRD a inregistrat un pret de referinta de 19,1 lei/actiune, iar SNP a reintrat pe scadere dupa aprecierea importanta de vineri, ultima tranzactie consemnand pretul de 0,595 lei/actiune.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a ajuns in cursul zilei pana la un maxim de 0,0837 lei/actiune, iar cotatia de inchidere a fost apropiata de acest nivel, la 0,0835 lei/actiune, cu o crestere importanta. Actiunile Biofarm Bucuresti au ajuns de nivelul de 0,675 lei/actiune, dupa o corectie de pret pe acest emitent, care a pozitionat cotatia la un nivel minim de 0,645 lei in cursul sedintei de vineri. Cu actiunile Broker Cluj-Napoca, societate de intermediere financiara s-au realizat tranzactii in valoare de 0,5 milioane lei, datorat transferului a 285.000 actiuni la un pret mediu de 1,69 lei/actiune. Pretul de inchidere al zilei a fost insa la 1,71 lei/actiune, cu o apreciere de 4,91%.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.