Norma bancii centrale privind limitarea riscului de credit la persoanele fizice, adoptata in vara acestui an, ar putea disparea mai devreme de doi ani dupa 2007, a aratat sambata la Sinaia, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Asociatia Romana a Bancilor, in perioada 15 - 19 noiembrie.

Potrivit sursei citate, restrictiile la creditare vor fi mentinute atat timp cat in Romania se va exista un decalaj imens intre cererea de consum si oferta de bunuri de pe piata interna necesara acoperirii acesteia. Singura modificare pe care o aduce norma 20/2006 in ceea ce priveste activitatea de creditare a bancilor, fata de precedentele reglementari cuprinse in norma 10/2005, consta in faptul ca institutiile trebuie sa ia in calculul bonitatii clientului toate costurile unui credit, respectiv si comisioanele percepute pentru acordarea imprumutului. Pana acum, la calculul bonitatii banca lua in calcul doar principalul si dobanda.

Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca norma unifica regimul juridic al imprumutatorilor in conditiile in care obliga si institutiile financiare nebancare sa se supuna acelorasi reguli de creditare ca si bancile. Potrivit Normei 20, rata la creditul de consum nu poate depasi 30% din venitul net cert al unei familii, iar cea la creditul ipotecar/imobiliar poate fi de maxim 35%. In cazul in care exista mai multe credite, suma ratelor nu poate depasi 40% din venit. Venitul net este ceea ce ramane dupa scaderea impozitelor si a facturilor la utilitati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.