Piata imobiliara din Turcia a crescut dupa 2001, o data cu dezvoltarea economica, mai ales in Istanbul. Piata rezidentiala din apropierea acestei metropole este cel mai interesant model de dezvoltare imobiliara rezidentiala din Istanbul. La marginea orasului s-au dezvoltat mici cartiere rezidentiale, insa datorita distantei fata de metropola si datorita dezvoltarii acestor zone in domeniul industrial, ele sint considerate de unii specialisti ca mici orase, independente fata de Istanbul.

Dezvoltarea acestor zone din punct de vedere industrial a marit interesul micilor investitori straini care desfasoara activitati in zona, dar care doresc sa fie destul de aproape de acest oras. Astfel, achizitionarea unei locuinte in zona este o solutie agreata din ce in ce mai mult de acest tip de investitori. Pe linga posibilitatea locuirii aproape de locul desfasurarii afacerii proprii, autostrada TEM, construita la inceputul anilor ’90, ofera o buna legatura cu metropola. Aceste zone, Bahçesehir, Hadimköy si Büyükçekmece, sint situate la aproximativ 23 km de Aeroportul International Atatürk.

Un alt aspect destul de important al pietei rezidentiale din Istanbul, si mai ales din aceste zone rezidentiale, este ca numarul proiectelor imobiliare creste constant in fiecare an. Daca in 2004 existau 50 de astfel de proiecte in aceste zone in diferite stadii de constructie, pina la sfirsitul anului 2005 au aparut inca 80 de proiecte rezidentiale in cele trei zone de interes maxim expuse mai sus. Aceste trei zone sint astfel considerate zone rezidentiale de clasa A, iar constructiile existente aici, sau care se vor construi, sint doar de doua tipuri: vile individuale si apartamente in vile.

Diferente de confort

Diferentele de pret pe metru patrat la locuintele din cele trei zone rezidentiale se inregistreaza atit in functie de locatie (in interiorul zonei respective), cit si de stadiul proiectului la cumpararea locuintei respective. Astfel, conform unui raport Colliers despre piata imobiliara din Turcia, preturile sint urmatoarele: in zona Bahçesehir, pentru o vila individula se pot plati intre 780 si 1.560 de euro/mpc, iar pentru apartamentele din vile pretul este ceva mai mare, de aproximativ 850-1.950 de euro/mpc.

Zona cea mai scumpa este Hadimköy, acolo unde valoarea unui metru patrat construit pentru o vila este cuprinsa intre 940 si 1.950 de euro/mp, iar pentru apartamentele din vile se plateste o suma in jur de 1.170-2.000 de euro/mpc. In ceea ce priveste zona Büyükçekmece, aceasta este cea mai cautata datorita preturilor mai mici decit in celelalte doua regiuni. In aceasta zona, preturile sint de 780-1.170 de euro/mpc construit, pentru vilele individuale, si de 1.000-1.700 de euro/mp pentru apartamentele situate in vile.