Pescuitul a inceput sa se transforme tot mai mult dintr-o pasiune intr-un sport "la moda". Banala undita a pescarului amator este inlocuita de ustensile sofisticate, cu preturi pe masura, fapt care a determinat nu doar o dezvoltare rapida a pietei articolelor de pescuit, dar si o nuantare a experientelor traite pe balta. Povestile pescarilor au in ele intotdeauna ceva atragator si contrariant, prin elementul fantastic asteptat de cel care asculta.

"In anul 1958 a avut loc primul concurs de aruncat lanseta din Romania, organizat pe stadion. La vremea aceea, aveam o singura rola de nylon rusesc, cu care am si participat la concurs, iar acasa exersam prin curte, cu un fir de macrame de la mama. Ca sa va faceti o idee, un fir de nylon costa, atunci, 100 de lei, in conditiile in care salariul mamei medic primar - era de 800 de lei. Acum, cu 5 lei cumperi 100 de metri de nylon. Asta este diferenta: acum, tot pescarul poate sa-si cumpere o trusa si un harnasament". Asa isi incepe povestea Lucian Giusca, mare pasionat de firul intins, dar si implicat concret pe piata articolelor de pescuit, inca din 1992, cand a fondat, impreuna cu stefan Popa, GIPO, una dintre cele mai importante firme din domeniu.

Pescuitul, un hobby pentru toate buzunarele

Pescuitul este, prin urmare, un hobby accesibil tuturor. "Paradoxal, este un hobby ieftin, dar si un hobby scump, pentru toate buzunarele", spune reprezentantul unei alte firme distribuitoare de articole de pescuit de pe piata romaneasca. Concret, pregatirile pentru o zi de pescuit poate costa de la 600.000 de lei la 10.000 de euro.

"Ca sa poti iesi pe balta, ca incepator, ai nevoie de doua undite si doua lansete. Pe astea le rezolvi cu un milion de lei. Dar daca vorbim de concursul de crap, echipamentul poate ajunge si la 5.000 de euro: numai o undita poate costa 500 de euro, pentru ca sunt undite facute manual, care pot arunca departe, si pe cealalta parte a lacului. Deci, patru undite - 2.000 de euro. Suportul ajunge la 1.000 de euro, cortul si patul - inca 1.000 de euro, si daca punem la socoteala si nada, 5.000 de euro sunt gata", explica Lucian Giusca.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.