BNR va renunta, de la 1 ianuarie 2007, la toate masurile administrative, folosind doar instrumente de politica monetara, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, membrul in Consiliul de Administrtie al BNR, Napoleon Pop.

"BNR va fi obligata, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, sa renunte la toate masurile adminsitrative si sa foloseasca adevaratele instrumente de politica monetara, a declarat Pop, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va putea folosi, de la 1 ianuarie 2007, doar trei instrumente, respectiv dobanda de politica monetara, rezervele minime obligatorii si operatiunile de sterilizare.

Oficialul Bancii Centrale a mai spus ca, dupa integrare, principalul obiectiv al BNR este ca inflatia "sa nu iasa din banda". El a subliniat ca alinierea preturilor administrative la gaze naturale si cresterea accizelor vor fi socuri care vor fi resimtite de intreaga comunitate de afaceri.

Pop a mai aratat ca gradul de intermediere bancara ar putea creste pana la sfarsitul acestui an la 23%. "Sigur ca suntem inca departe de media europeana, dar gradul de intermediere a crescut de la 17% si va ajunge pana la sfarsitul anului probabil la 23%", a subliniat Pop.

El a mai precizat ca, in 2006, cursul si-a gasit o "anumita stabilitate", argumentand ca, din octombrie anul trecut, BNR nu a mai intervenit pe piata valutara.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.