Ponderea creditelor acordate de institutiile financiare nebancare (IFN) afiliate unor banci era, la sfarsitul anului trecut, mai mult de jumatate (55,4%) din totalul creditelor acordate de IFN-uri, potrivit primviceguvernatorului bancii centrale, Florin Georgescu

"Bancile si-au facut IFN-uri ca sa evite reglementarile din domeniul bancar", a explicat Georgescu, potrivit NewsIn, precizand ca din totalul activelor institutiilor financiare nebancare, cele cu actionari majoritari banci aveau 46,6%. in prezent exista 13 banci care au IFN-uri, a adaugat primviceguverantorul.

Potrivit lui Georgescu, creditele acordate de IFN-uri au crescut, la sfaritul anului trecut, cu 52,7% (9,3 miliarde de lei noi), comparativ cu perioada similara din 2004, iar activele IFN-urilor s-au majorat cu 50,5% (12,1 miliarde de lei noi), in timp ce sursele imprumutate au urcat cu 51% (8,5 miliarde de lei noi), in intervalul analizat."Gradul de capitalizare al institutiilor financiare nebancare este suficient", a spus Georgescu.

Activele bancare au crescut mai lent decat activele IFN-urilor, dar institutiile financiare nonbancare au avut o baza de plecare destul de scazuta, a spus Georgescu. La sfarsitul anului 2004, raportul dintre activele IFN si cele bancare era de 8,8%, in timp ce la finalul lui 2005 era de 9,3%, conform viceguverantorului.

In acest moment exista la registrul general si special 221 de entitati IFN-uri, din care au trecut prin filtrul de inregistrare 30, iar in registrul de evidenta sunt 4.470 de entitati, din care au primit autorizatie 1.312.

Societatilor care nu au primit autorizatie li se prelungeste termenul de finalizare, dar estimam ca acest proces se va incheia in trei patru luni, a afirmat Georgescu, care a precizat, ca in acest moment exista 23 de societati de leasing si trei de credite de consum care sunt in organizare. "Leasingul financiar detine cea mai importanta parte din totalul IFN-urilor", a mai spus Georgescu.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.