Desi toata lumea a vorbit in ultimul an despre randamentele mari aduse de investitiile imobiliare, realitatea arata ca cei care au mizat pe piata de capital au inregistrat castiguri net superioare. Este adevarat ca un plasament in case sau terenuri este cu mult mai sigur decat o investitie in actiuni, ceea ce explica in buna masura si preferinta investitorilor, si in special a celor straini, catre piata imobiliara.

Investitia in imobiliar

Puncte tari:
- Cererea in crestere de pe piata imobiliara, care poate asigura randamente bune pentru investitii pe termen mediu si lung
n Cresterea sustinuta a preturilor in anumite zone unde costurile de achizitie nu au atins inca valorile maxime.
- Din cauza cererii ridicate si a ofertei insuficiente, nu exista decat cresteri ale preturilor, ceea ce face din plasamentele imobiliare niste investitii sigure in timp.

Puncte slabe:
- Posibilitatea relativ complicata de transformare in lichiditati a proprietatilor achizitionate. Cu cat acestea sunt mai scumpe, cu atat sunt mai greu de vandut, in unele cazuri, perioada de asteptare fiind si de cativa ani.
- Lipsa unei piete organizate si a transparentei informatiilor despre pret si tranzactii.
- O tranzactie imobiliara presupune costuri suplimentare destul de ridicate (taxe notariale, evaluari etc).

Investitia la Bursa:

Puncte tari:
- transformarea rapida a actiunilor in lichiditati
- costuri mai mici
- acces facil la informatie
- existenta unei piete organizate si implicit posibilitatea urmaririi unui istoric al preturilor
- posibilitatea de a investi sume mai mici (minimum 2.000 de lei)

Puncte slabe:
- volatilitatea preturilor (in acest an, au fost si luni in care cotatiile s-au depreciat cu 40%)
- dimensiunea redusa a pietei, ceea ce face ca sumele mari de bani sa nu poata fi plasate repede

Investitia la bursa a adus un randament de 55% in ultimul an

Persoanele care au decis la sfarsitul lunii octombrie sa efectueze plasamente in cele mai lichide actiuni (asa-numitele bluechips) de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au obtinut, dupa un an, un castig de peste 55 de euro la fiecare 100 de euro investiti. Cu alte cuvinte, daca in urma cu un an, o persoana lua decizia de a investi 100.000 de euro in bluechipsurile de la BVB, acum ar fi avut in cont 155.000 de euro. si asta, fara a lua in calcul dividendele pe care le-a obtinut in aceasta perioada. Un astfel de randament nu a fost obtinut in urma unor scheme de plasament complicate, care implica o buna cunoastere a pietei de capital, ci, pur si simplu, prin achizitionarea celor mai cunoscute actiuni listate la Bucuresti.

La determinarea acestui randament, am calculat un indice pentru cele mai lichide titluri de la BVB, respectiv actiunile SIF, Banca Transilvania (TLV), Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), Petrom (SNP), Rompetrol Rafinare (RRC), Antibiotice (ATB), Impact (IMP) si Turbomecanica (TBM). Ponderea fiecarei actiuni in portofoliul indicelui a fost determinata in functie de contributia titlurilor respective la valoarea totala a tranzactiilor de la BVB.Pentru un profesionist al riscului, castigul pentru ultimul an ar putea sa fie si mai mare.

Numai daca ne gandim la listarea Transelectrica, din vara acestui an, randamentul investitiei in aceste titluri este de 100%. Iar cresterea sa petrecut dupa prima luna de tranzactionare. Astfel de randamente sunt un vis frumos pentru investitorii de pe bursele din Vest. Acolo, un randament anual de 20% se obtine doar printro foarte buna cunoastere a pietei si prin aplicarea unor scheme investitionale complexe.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.