Piata de pet food din Romania a prezentat o crestere constanta in volum in ultimii sase ani, fiind constituita in proportie de 90% din importuri provenite in cea mai mare parte din Uniunea Europeana.

"Piata de pet food se afla printre cele mai dinamice domenii din Romania si inregistreaza unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere din Europa", a declarat Constantin Muclea, director comercial al grupului Nordic, care activeaza in domeniul productiei si distributiei de bunuri de larg consum si a deschis anul trecut o fabrica de hrana pentru animale, prima din Romania.

"Domeniul productiei de pet food in Romania nu pare interesant din punctul de vedere al unei companii multinationale, dar pentru noi este o afacere foarte buna", a declarat Costel Muclea.

Fabrica a fost construita la Buftea, are o suprafata de 1600 metri patrati si o capacitate de 450-500 de tone pe luna.

"Fabrica de la Buftea are o capacitate maxima care ne-ar permite sa acoperim o mare pare din piata romaneasca, dar acest lucru se va intampla pe masura ce vom castiga procente din piata in Romania", a mai afirmat Costel Muclea.

Potrivit reprezentantului Nordic, cota de piata a Nordic Petfood Production este de 15%, insa oficialii companiei si-au propus ca aceasta sa creasca la 30 % in anii urmatori.

Nordic Pet Food produce marcile Skipper, Cookie, Canino Imperiale, Kirby, Otto si Oscar, care sunt distribuite in toate marile orase din Romania, in special prin reteaua de hipermarketuri, supermarketuri, centre cash & carry, petshopuri, farmacii etc.

Politica de dezvoltare a companiei include si exporturi de la fabrica din Buftea, principalele destinatii fiind state din fosta Iugoslavie, Rusia si Ucraina. De asemenea, compania importa si distribuie accesorii si jucarii pentru animale.

Piata locala de pet food a crescut de sapte ori in ultimii sase ani, iar ritmul ascendent continua. La finalul anului 2005, piata de pet food inregistra un volum de 36.486 tone, fata de 4.970 tone in 1999, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in perioada 1999 - 2002 si respectiv 2004 - 2005.

Estimata anul acesta la o valoare de peste 30 milioane euro si un volum de circa 30.000 de tone, piata a fost dominata de importuri, care au atins si 90% din consumul total.

Grupul de firme Nordic a fost infiintat in 1994, printr-un parteneriat romano-olandez, si estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 10.000.000 de dolari.

Cei mai importanti importatori de pe piata romaneasca de pet food sunt companiile Nestle si Masterfoods.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.