Bancherii incearca sa ghiceasca evolutia cursului si a dobinzilor in anul care vine si in urmatorii. Predictiile arata un leu tare, cu fluctuatii temporare si cu dobinzi in scadere usoara

Bancherii comerciali au incercat sa raspunda prin previziuni la intrebarea cum vor evolua dobinzile si cursul dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Daca in cazul cursului parerile converg spre o tendinta de apreciere usoara a leului, predictiile privind dobinzile vor fi influentate decisiv de politica monetara a BNR.

Euro, intre 3,45 si 3,55 lei noi

"Estimarile BNR asupra evolutiei inflatiei sint un prim ghid" in a previziona ce se va intimpla cu dobinzile si cursul in viitor - a spus economistul-sef al ING Bank Romania, Florian Citu, in cadrul unei dezbateri organizate de "Ziarul Financiar". Estimarile ING arata o scadere usoara a dobinzilor in a doua jumatate a anului viitor, in conditiile in care BNR ar putea reduce din nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile sint obligate sa le constituie.

Potrivit aceluiasi analist, evolutia economiei romanesti, inclusiv in ceea ce priveste cursul si dobinzile, va depinde din ce in ce mai mult de ce se-ntimpla in economia mondiala, de miscarile de dobinda decise de FED si Banca Centrala Europeana. In ceea ce priveste cursul, estimarea ING este de 3,45 - 3,55 RON pentru un euro la sfirsitul anului 2007, cu fluctuatii pe termen scurt, care vor fi determinate de volumele mari de tranzactionare de pe piata valutara. Astfel, nu este exclus ca in lunile de vara cursul sa inregistreze si nivelul de 3,30 RON pentru un euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.