Ministerul Finantelor Publice sustine ca prezentarea unor riscuri fiscale in Programul Economic de Preaderare (PEP) este o masura recomandata de UE pentru ca tarile candidate sa fie pregatite in cazul unor dezechilibre economice.

Programul trimis la Bruxelles arata ca autoritatile romane sint constiente de aparitia unor riscuri legate de stapinirea inflatiei la un nivel anual de 7% in 2005, care, daca se vor manifesta, ar putea urca preturile cu 8%. Aceste riscuri sint cresterea insuficienta a competitivitatii interne a productiei nationale, mentinerea unui nivel ridicat al cererii, cresterea apetitului pentru consum, a aratat Ionut Popescu. Finantele pun cresterea consumului populatiei pe seama banilor in plus ramasi dupa introducerea cotei unice a impozitului pe venit. Popescu mai vede si in reducerea dobinzilor bancare o stimulare a creditelor, cu care oamenii cumpara produse de folosinta indelungata. El avertizeaza si asupra riscului majorarii peste asteptari a preturilor la utilitati. Este posibila si cresterea speculativa a preturilor ca urmare a introducerii leului greu, dar Romania nu poate evita efectele riscurilor externe, cum ar fi evolutii neasteptate ale pretului petrolului. Eliminarea scutirilor de TVA este o masura care se aliniaza acquis-ului comunitar in materie, spune Popescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.