Exportatorii romani vor cere parlamentului demiterea conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), declansarea unei anchete asupra activitatii acesteia si angajarea unui audit international care sa evalueze politica monetara a tarii din 1990 incoace si sa stabileasca eventuale vinovatii, a declarat ieri Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR). El a avertizat ca, pentru a arata disperarea in care se gasesc, exportatorii de mobila vor picheta astazi sediul BNR din Strada Doamnei. "Tot ce a facut BNR in ultimele luni pentru a ajuta exportatorii a dovedit ca este incapabila, de aceea credem ca este cazul sa lase locul altora sa rezolve aceste probleme", a spus Ionescu.

Seful executiv al ANEIR, care reprezinta de aceasta data doar exportatorii, a listat zece motive care sustin cererea adresata parlamentului, incepind cu efectele catastrofale ale politicii monetar-valutare a BNR asupra exporturilor si sfirsind cu ceea ce reprezentantii exportatorilor numesc "aroganta oficialilor BNR".

BNR: "Comunicatul ANEIR e neserios"

In replica, purtatorul de cuvint al bancii centrale, Mugur Stet, a calificat cererea exportatorilor ca fiind lipsita de seriozitate. "Referitor la declaratia ANEIR, nu pot sa raspund decit intr-un singur punct: comunicatul este neserios", a declarat Stet.
"Avem specialistii nostri. Sa-i gaseasca parlamentul pe specialistii romani. Sa nu uitam ca acest Consiliu de Administratie a fost ales pe criterii politice. Multi dintre ei, dupa parerea noastra, n-au nici o legatura cu activitatea bancara, dovada ca exista un foarte mare amatorism", a declarat Mihai Ionescu.

El a admis ca radacina problemei - inflatia mare, deficitele acumulate in economie si costul scazut al banilor in economiile marilor valute - nu poate fi rezolvata prin simpla schimbare a conducerii bancii centrale. "Acest joc speculativ care se face ar putea fi rodul unei intelegeri deoarece toata lumea pierde", a adaugat Ionescu. Exportatorii si-au argumentat cererea de demitere a conducerii BNR cu o analiza semnata de fostul ministru al finantelor din perioada comunist-dirijista, Florea Dumitrescu, in care banca centrala era criticata pentru costurile mari ale politicii monetare in perioada 2001-2004.
Exportatorii nu au solutii, dar au lasat sa se inteleaga ca vor aminarea acceptarii intrarii strainilor pe piata leului si eventuale interventii de sustinere a monedei nationale.

Maria Constantinescu, presedintele Eximbank, prezenta la conferinta de presa a exportatorilor, a afirmat ca in orice tara banca centrala este un factor de stabilitate, dar s-a delimitat de opinia critica in privinta BNR. "Noi nu sintem membri ai Colegiului Director al ANEIR, este opinia dinsilor, noi nu ne putem exprima cu privire la conducerea bancii centrale, acesta este un prerogativ al parlamentului. Sintem o banca supravegheata de banca centrala, ne supunem regulamentelor bancare si regulilor de piata pe care le instituie", a spus Constantinescu.

Paun: "Banca centrala poate pune taxe pe fuga rapida a banilor"

"BNR este intre ciocan si nicovala. Ea nu poate rezolva greselile, problemele acumulate in economia romaneasca in timp, asa-numitele deficite. Daca n-am fi avut acest enorm deficit, produs de datoriile mari catre stat ale firmelor romanesti, presiunile inflationiste n-ar fi existat. In loc sa subventioneze RAFO, guvernul ar fi trebuit sa aiba bani pentru cheltuieli. Pe alta parte, BNR poate stapini revarsarea valutelor peste Romania cu masuri clare, de tipul taxelor care ar putea fi aplicate fondurilor care se retrag din tara mai devreme de un an sau de trei ani. Deci BNR trebuie sa devina mai previzibila, sa anunte o politica monetara mai clara, in care n-are decit sa lase cursul liber. De buna seama, exportatorii isi urmaresc interesul lor. E limpede ca BNR trebuie sa faca insa toate eforturile pentru a scadea nivelul dobinzilor, una dintre cheile stapinirii situatiei", a precizat analistul economic Matei Paun.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.