Sedinta de tranzactionare de marti s-a deschis sub auspicii pesimiste, scaderile procentuale de pret de la inceputul zilei fiind chiar de 3% in cazul actiunilor SIF. Aceste scaderi nu au putut fi sustinute de-a lungul intregii zile, astfel ca la finele sedintei de tranzactionare valorea calculata pe date zilnice pentru indicele BET-FI a fost aproximativ la aceasi valoare cu cea calculata luni.

Indicele amintit, care exprima evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a ajuns la nivelul de 60.040 pc., in scadere cu 0,06% fata de ziua de luni, insa cu niste preturi medii de tranzactionare ale zilei inferioare celor din sedinta anterioara, cand preturile de tranzactionare al acestor actiuni au reactionat pozitiv in ultimele 5-10 minute ale sedintei. Dupa deprecierile de pret din ultimele sedinte, aceste actiuni au cunoscut o consolidare a preturilor, fenomen survenit la baza trendului de crestere pe termen mediu, lucru pozitiv pentru desfasurarea ulterioara a acestuia. SIF5 a fost cel mai lichid emitent dintre cei cinci, cu tranzactii in valoare de 24,1 milioane lei, si cu un pret de referinta al zilei de 3,33 lei/actiune, curs depreciat cu 2,06%.

Cu actiunile SIF2 s-au realizat tranzactii intre 2,93 si 3,04 lei/actiune, inchiderea zilei fiind la 3,03 lei/actiune, in scadere cu 0,98%. Aceste actiuni au fost principalele vinovate pentru deprecierea indicelui BET-FI, in conditiile in care SIF3 a contribuit cu o crestere de 1,79% (2,84 lei pret de inchidere) la acest fenomen. Alte preturi de inchidere au fost de 3,08 lei/actiune la SIF1 (0%) si 1,85 lei/actiune la SIF4, curs in apreciere cu 1,65% fata de sedinta de luni.

La categoria I a bursei, preturile nu au avut evolutii spectaculoase, insa in continuare actiunile importante de aici (in principal cele bancare si petroliere) nu au un trend bine conturat. Indicele BET a inchis totusi ziua pe o usoara scadere, datorita in principal actiunii TLV, in conditiile in care celelalte actiuni componente "cu greutate" (alaturi de actiunea TLV, si SNP, RRC si BRD contribuie fiecare cu 20% pondere in calculul BET) au inchis ziua in zona pozitiva sau neutra Actiunile BRD au inchis ziua la nivelul de 19,1 lei/actiune, in crestere cu 1,06% pe date zilnice. Tranzactiile cu actiunile bancii au cumulat o valoare de 7,9 milioane lei, rezultata din transferul a 416.000 actiuni.

Cealalta institutie bancara importanta cotata la aceasta categorie a inchis ziua de tranzactionare pe un curs corectat, cu ultima tranzactie la pretul de 1,04 lei/actiune, insa cu o valoare tranzactionata mai modesta, de 3,7 milioane lei. Pretul de inchidere al acestui emitent a fost la pretul minim de tranzactionare al zilei. SNP Petrom a inchis ziua constant la 0,61 lei/actiune. Volumul tranzactionat nu a fost unul important, de doar 3,7 milioane actiuni, in valoare de 2,23 milioane lei. Tranzactiile cu actiunile RRC au fost fost unele dintre cele mai dinamice ale zilei, iar pretul de inchidere de la finalul sedintei de tranzactionare a fost una apropiata de cea medie, de 0,0824 lei/actiune. Cursul a variat in cursul zilei intre 0,0815 si 0,0852 lei.

Actiunile Broker Cluj, societate de intermediere financiara, au recuperat spectaculos dupa corectia de luni, pretul de referinta crescand cu 3,66%, pana la 1,7 lei/actiune. Lichiditatea a fost din nou una buna pe acest simbol, cu tranzactii de aproximativ 0,6 milioane lei.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.