Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8,75% si sa abandoneze, din ianuarie 2007, restrictia care limita creditarea in valuta la o suma care multiplica, doar de trei ori, banii proprii ai bancilor.

"Pe baza datelor disponibile in prezent, consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata", se spune in comunicatul remis de banca centrala.

Banca centrala a argumentat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara prin faptul ca rata anuala a inflatiei a coborat pana la 4,8% in octombrie. Inflatia s-a plasat, astfel, in intervalul de 4-6% vizat de BNR pentru sfarsitul acestui an. De asemenea, datele statistice arata o crestere economica "robusta", o dinamica inalta a consumului, a investitiilor si a creditului, precum si continuarea adancirii deficitului de cont curent, se arata in comunicat.

Conducerea bancii centrale considera ca "accelerarea dezinflatiei a fost rezultatul implementarii unor politici monetare si fiscale restrictive, al evolutiei favorabile a preturilor produselor alimentare pe fondul unui an agricol bun, in timp ce ritmul de crestere a salariului mediu a fost in aceasta perioada relativ apropiat de cel al productivitatii muncii".

Totusi, in ciuda imbunatatirii prognozei privind rata inflatiei din acest an, presiunile inflationiste raman puternice pe termen mediu, tinand cont de sporirea cheltuielilor guvernamentale, eventuale majorari salariale si cresterea preturilor la utilitati si a accizelor, potrivit bancii centrale.

Conducerea BNR considera ca pentru scaderea, in continuare, a inflatiei in conditii de stabilitate economica si financiara este nevoie de mentinerea unei politici monetare restrictive, de politici fiscale si salariale prudente, precum si de reforme structurale.

"Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 8,75% pe an era o decizie asteptata de majoritatea actorilor din piata. Cu toate acestea, nu cred ca trebuie sa tragem concluzia ca se va incheia anul cu aceasta dobanda anuala de 8,75%. Majoritatea argumentelor economice sunt favorabile unei reduceri a ratei dobanzii de politica monetara", a declarat, vineri, pentru NewsIn, economistul Florian Libocor.

Decizia privind eliminarea limitei privind gradul de concentrare a expunerilor din credite in valuta a bancilor a fost motivata de scaderea proportiei creditelor in valuta in totalul imprumuturilor acordate de banci. " Masurile administrative si prudentiale adoptate incepand cu anul 2005 au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si elementele de risc valutar din sistemul financiar al Romaniei. Astfel, ponderea creditului in valuta in total credit neguvernamental s-a redus la aproximativ 47% fata de 60% in luna iulie 2005, situandu-se in prezent in apropierea ponderii depozitelor in valuta in total economisire", se mai arata in documentul bancii centrale.

"Banca centrala a inteles ca aceste conditii neortodoxe nu duc la restrictionarea creditului pe termen lung, ci distorsioneaza informatia din piata bancara. Relaxarea politicii monetare va continua cu diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii la lei si, abia in partea a doua a anului 2007, cu rata dobanzii de politica monetara", a declarat, vineri, pentru NewsIn, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.