Dinspre bancile centrale ale statelor emitente vin vesti proaste pentru amatorii de imprumuturi in yeni japonezi sau in franci elvetieni. Creste dobinda

Principalul avantaj comparativ al imprumuturilor in monede exotice (franc elvetian si yen) oferite deja de mai multe banci care opereaza in Romania este costul scazut de finantare a bancilor in cauza in respectivele monede, si, implicit, o dobinda relativ mai mica. Acest avantaj, impreuna cu posibilitatea oferita clientilor de a se imprumuta mai mult in euro prin intermediul yenului sau al francului elvetian cu respectarea normelor BNR, a condus la atractivitatea acestor credite.

Din pacate insa, incepind de la anul costul finantarii in yeni si franci elvetieni va creste, fapt ce se va reflecta automat si in costul creditelor respective. Cauza sta in decizia bancilor centrale din Elvetia si Japonia de a majora dobinzile de politica monetara pentru a diminua riscurile inflationiste.

Vesti proaste de la Tokyo si Berna

Banca Japoniei va majora dobinzile, pentru a evita aparitia unor fluctuatii extreme ale economiei, a declarat marti guvernatorul institutiei financiare, Toshihiko Fukui, adaugind ca nu va astepta aparitia riscurilor economice pentru a actiona, transmite Reuters. "Daca vom astepta amplificarea inflatiei pentru a creste dobinzile, am putea provoca fluctuatii semnificative ale economiei", a spus Fukui la un seminar organizat la Tokyo. Institutia a majorat dobinda in luna iulie, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oara in ultimii sase ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.