Cu acordul Fondului Monetar International, Banca Nationala a Bulgariei a decis sa renunte la toate limitele impuse creditarii. Incepand de la 1 ianuarie 2007, dincolo de Dunare se vor acorda imprumuturi fara niciuna dintre interdictiile de care ne lovim acum in Romania.

In timp ce, la noi, Banca Centrala lanseaza semnale potrivit carora conditiile de creditare s-ar putea inaspri si mai mult, Banca Nationala a Bulgariei se pregateste sa renunte la orice fel de bariera. Se va elimina, de exemplu, limita de indatorare de 30% sau, dupa caz, 40% din venitul clientului, ca si clasificarea ca "riscante" sau "problematice" a unor credite, acestea urmand a fi reclasificate la categoria "regular". Intr-un comunicat al Bancii Nationale a Bulgariei se anunta, pe langa renuntarea la toate limitele impuse creditelor, ca se va reveni cu anumite masuri limitative doar daca cresterea gradului de indatorare va fi mai mare de 20% pe an.

Cu toate ca dobanzile bancare la credite sunt, in Bulgaria, semnificativ mai mici decat in Romania (in jur de 4%) si urmeaza o relaxare totala a conditiilor de imprumut, liderii din sistemul financiar romanesc reactioneaza diferit la acest semnal. "Bulgaria a avut Consiliul Monetar, cu restrictii foarte mari. Insa, spre deosebire de ei, la noi exista un decalaj imens, chiar dramatic, intre cererea de consum solvabila si oferta interna de bunuri si servicii", a declarat pentru Adevarul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. El spune ca "ar putea trece un an, chiar si doi poate" pana cand vor fi intrunite toate conditiile ca BNR sa poata renunta la normele scrise de limitare a creditarii populatiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.