Pana in anul 2020, intre 120 si 150 miliarde eruo vor veni in Romania numai din investitii straine, a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat. "Capitalizarea pe piata romaneasca va depasi 100 miliarde euro in urmatorul deceniu, ceea ce inseamna ca Romania va deveni exportator de capital pentru ca nu vom putea absorbi toate fonduri care vor veni din strainatate", a declarat Varujan Vosganian, potrivit NewsIn.

In acelasi timp, in urmatorii ani in Romania se va produce o triplare a capitalizarii sistemului bancar la nivelul Produsului Intern Brut, iar piata de capital va ajunge la cel putin o treime din PIB, a subliniat Varujan Vosganian.

In opinia acestuia, in Romania se vor putea forma structuri noi ale economiei de piata si se vor consolida institutiile pietei de capital. "Vor aparea fondurile private de pensii, asigurarile private, vor fi listate titlurile de stat cu o perioada mai lunga de maturitate, se vor lansa noi emisiuni de obligatiuni corporative si va fi listat Fondul Proprietatea, care a trecut pentru moment intr-un con de umbra", a declarat Vosganian.

Totodata, bancile vor avea nevoie de obligatiuni ipotecare ca sa se dezvolte, ceea ce va antrena fondurile de pensii private si societatile de asigurari si alti intermediari financiari prezenti pe piata de capital romaneasca. "Banca Nationala a Romaniei va trebui sa coboare in mijlocul pietelor financiare si sa aiba o colaborare mult mai stransa, inclusiv cu noul Consiliu de Supraveghere a Fondurilor Private de Pensii pentru buna functionare a pietei de capital primare si secundare", a mai spus Varujan Vosganian.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.