Nivelul investitiilor straine pe cap de locuitor din Romania ar putea egala si chiar depasi, in urmatorii doi ani, valoarea din Bulgaria, estimeaza Consiliul Investitorilor Straini (CIS).

Scenariul este posibil doar cu conditia adoptarii unor masuri de imbunatatire a mediului de afaceri, precizeaza editia din 2005 a Cartii Albe a Consiliului. "Romania a fost ocolita ani buni de investitorii straini, dar in ultimii doi ani, imaginea ei s-a imbunatatit considerabil", a declarat, ieri, vicepresedintele CIS, Patrick Gelin. Potrivit datelor organizatiei, nivelul investitiilor pe cap de locuitor din Bulgaria este de doua ori si jumatate mai mare decit cel din Romania. In acest sens, Consiliul a elaborat o serie de recomandari referitoare, printre altele, la sistemul juridic, la regimul fiscal, Codul Muncii, coruptie si sistemul bancar, care sint cuprinse in editia din acest an a Cartii Albe.

Deficiente in justitie

"Sistemul juridic are nevoie de mai multe imbunatatiri. Legile ar trebui sa fie aplicate uniform tuturor societatilor comerciale, iar numarul ordonantelor de urgenta ar trebui sa fie redus semnificativ", a precizat presedintele CIS, Gilbert Wood. In opinia sa, sistemul judiciar este suprasolicitat, pentru ca numarul judecatorilor este redus. "In prezent, unui judecator ii revin cam 60 de cazuri pe an, lucru care nu-i permite sa rezolve cum trebuie aceste situatii", a explicat Wood.

Codul Fiscal se aplica prost

In ceea ce priveste regimul fiscal, CIS apreciaza ca adoptarea Codului Fiscal, anul trecut, a fost un pas important, insa aplicarea acestui act normativ este deficitara. Cele mai importante recomandari ale CIS in acest domeniu se refera la armonizarea legislatiei fiscale din Romania cu cea din Uniunea Europeana, la deducerile fiscale pentru scoaterea din gestiune a stocurilor/mijloacelor fixe si la adoptarea standardelor internationale de raportare financiara.

Nemultumiti de Codul Muncii

Flexibilitatea fortei de munca reprezinta inca una dintre nemultumirile investitorilor straini. In opinia acestora, fondul de garantare pentru plata creantelor salariale ar trebui finantat prin asigurarile de somaj, fara cresteri suplimentare ale contributiilor sociale. De asemenea, CIS considera ca angajarea si concedierea angajatilor sint proceduri birocratice, iar firmele nu ar trebui sa fie obligate sa plateasca sume suplimentare salariatilor conform clauzei de neconcurenta. "Romania se va confrunta, incepind cu 2007, cu o piata extrem de concurentiala. Este absolut necesara o flexibilitate mai mare a pietei fortei de munca", a mai spus Wood.

Investitorii cer prinderea marilor rechini

Pentru prima data, Cartea Alba a CIS cuprinde si recomandari legate de coruptia din Romania. "Legile sint bune, dar acestea trebuie aplicate unitar si la scara larga. De asemenea, Parchetul National Anticoruptie trebuie sa se ocupe de marii rechini si nu de pestii mici", a mai spus Wood. El apreciaza ca ar trebui luate mai multe masuri pe termen lung pentru a elimina coruptia in administratia publica, printre care marirea salariilor si eliminarea puterilor discretionare excesive. CIS mai propune, in vederea reducerii coruptiei, si monitorizarea mai atenta a bunurilor personale ale inaltilor functionari si a eventualelor conflicte de interese.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.