Chinezii din Bucuresti au reactionat pozitiv la initiativa crearii unui China Town, proiect derulat, in prezent, de Niro Group. "Avem semnale pozitive atat din partea chinezilor din Bucuresti, cat si a comunitatii oamenilor de afaceri chinezi din Romania", ne-a declarat Ion Badea, director de imagine al Niro Group.

Potrivit acestuia, zona comerciala Dragonul Rosu este deja cea mai mare din Romania, cu 130.000 de metri patrati de zone comerciale cuprinzand 5.000 de spatii pentru desfacerea marfurilor, toate ocupate. "Avem o cerere fantastica pentru aceste spatii, iar cei care fac aceste solicitari sunt chinezi, dar si romani. Ar trebui sa vedeti ce este aici, la Dragonul Rosu, de la 5 dimineata si pana seara. Din estimarile noastre intre 15 si 20 de mii de oameni trec zilnic pragul complexului nostru", spune Badea. Explicatia s-ar putea gasi si prin pretul redus al marfurilor vandute, de 4 - 5 ori mai mici decat in oras. Articolele vandute sunt, in general, de provenienta chineza sau turceasca, precizeaza Badea.

"Sa ne gandim ca mare parte din chiriasii Dragonului Rosu sunt de origine chineza, iar multi dintre ei au familii. Tocmai de aici ne straduim sa atragem clientela pentru proiectul nostru rezidential China Towers", afirma oficialul Niro Group.

Conform spuselor acestuia, chinezii din Romania fac parte din clasa sociala medie si aveau un comportament de mici afaceristi chiar si in China. Toti viitorii clienti ai China Towers trebuie sa aiba forme legale de sedere in Romania, in acest sens Niro Group cerand acte specfice. "Noi am purtat deja discutii cu reprezentantii oamenilor de afaceri chinezi care s-au aratat foarte interesati de proiectul nostru, ceea ce ne face sa fim increzatori in reusita lui. Trebuie sa fim pregatiti chiar sa asimilam fonduri de provenienta chineza, pentru ca ne asteptam sa apara concurenta din partea investitorilor chinezi care vor dori sa investeasca intr-o Romanie europeana", afirma Badea.

Interes major din partea comunitatii chineze

"Am informatii ca apartamentele din cele doua blocuri deja construite de Niro s-au si vandut", ne declara Lu Xiang, vicepresedintele Asociatiei Generale a Oamenilor de Afaceri din Romania. In momentul de fata comunitatea chineza din Bucuresti numara aproximativ 6.000 de oameni, mult mai putin decat in 1998, cand erau 20.000. "S-au inasprit foarte mult conditiile de emigrare in Romania" , spune Xiang, care adauga "statul roman nu ne vrea".

"Chinezii nu au primit niciun ajutor din partea niciunei banci din Romania. Au trebuit sa imprumute bani de la vecini, rude, pentru a putea achita apartamentul ca sa nu mai stea prin garsoniere inchiriate", precizeaza Xiang. Acesta mai arata ca exista interes din partea investitorilor chinezi de a realiza proiecte similare, dar ca este foarte greu din cauza lipsei de implicare a statului in sensul nesprijinirii investitiilor de acest gen. Potrivit lui Xiang, "este foarte greu sa faci bani acum si afaceri in Romania. Poate doar 3 chinezi din 10 pot face cu adevarat bani care sunt apoi reinvestiti".

"Dupa aderare vor veni multi investitori din China care vor dori sa investeasca in diverse domenii de interes", mai spune Xiang, "daca va exista si implicare a statului". "Statul roman a facut pana acum doar promisiuni, insa nimic concret", afirma acesta.

70 mil. euro investitie in 2007

Proiectul China Town este estimat a fi finalizat intr-un decurs de 6 ani iar grupul Niro va investi, doar anul viitor, 70 de mil. euro, precizeaza Badea. China Town va fi situat la limita dintre sectorul 2 si Dobroesti si va avea o suprafata de 50 de ha.

Proiectul final China Towers va include 12 blocuri - 600 apartamente cu suprafete de la 145 mp la 290 mp. Locuitorii din China Towers vor beneficia de asemenea de o gradinita privata, terenuri de joaca, restaurante, banci, piete, locuri de parcare si locuri de petrecere a timpului liber.

China Business Center va include o cladire de 16 etaje cu birouri si sali de conferinta si o expozitie permanenta de produse si proiecte de investitie ale oamenilor de afaceri chinezi, pe o suprafata de 100.000 mp. In cadrul China Business Center isi vor avea sediul Camere de Comert bilaterale, misiuni economice straine, companii din China si din Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.