Prin Programul economic de preaderare, Guvernul se angajeaza sa inaspreasca fiscalitatea. Pina in 2007, principala prioritate a Executivului va trebui sa fie respectarea calendarului convenit cu UE prin acest program.

Impozite majorate:

- pentru cistigurile la bursa
- pentru activitatile agricole
- pentru dobinzi

Impozite noi

- pentru tranzactiile imobiliare
- pentru terenurile agricole
- pentru gospodariile agricole

Accize noi

- pentru electricitate
- pentru gaz
- pentru pacura

Majorari si noi cote de TVA

- pentru medicamente
- pentru producatorii agricoli
- pentru turism
- pentru cercetare

Cota unica de impozitare si aderarea Romaniei la UE isi cer tributul: majorari de impozite, introduceri de noi taxe, accize tot mai mari, cresteri de pret la energie, mariri ale bazei de impozitare.

In programul economic de preaderare, trimis de Guvern la Bruxelles in urma cu citeva zile, Executivul se angajeaza sa introduca si sa modifice o serie de impozite de care nu se stia nimic. De exemplu, din 2006 va incepe impozitarea terenurilor agricole si fiscalizarea mediului rural. Surse din cadrul Ministerului Finantelor ne-au spus ca foarte probabil nivelul impozitului va fi de 16%.

Totodata, cistigurile la bursa vor fi impozitate cu 16% si nu e exclus ca acelasi nivel de impozit sa se aplice si dobinzilor bancare. Anul viitor, precum si in 2007, produsele supuse accizarii vor suferi periodic modificari de pret, intrucit nivelul accizelor va creste conform calendarului convenit cu UE.

TVA la constructia de biserici

Potrivit aceluiasi program, de la 1 ianuarie 2006 se vor elimina scutirile de TVA pentru medicamente si se va introduce un regim special de TVA pentru gospodariile agricole individuale, turism, bunurile de colectii si de arta, precum si pentru aurul pentru investitii.

De asemenea, se elimina scutirea de TVA pentru vinzarea de licente de filme sau de programe, drepturi de difuzare, abonamente la agentiile internationale de stiri si alte drepturi de difuzare similare, destinate activitatii de radio si televiziune.

Scumpiri dupa scumpiri

Pe linga majorarile de impozite, romanii vor avea parte si de scumpiri. Totul va incepe cu 1 aprilie 2005, cind va avea loc prima transa de scumpiri. Din cauza devansarii graficului de majorare a accizelor, conform intelegerii FMI, romanii vor plati mai scump, mai devreme, benzina, motorina, alcoolul si tutunul. Astfel, pretul unui litru de motorina va fi marit cu 800 de lei, iar cel al unui litru de benzina cu circa 300-400 de lei.

De asemenea, pretul alcoolului va fi cu 20% mai mare.

Incepind cu acest an se accizeaza gazul natural utilizat drept carburant auto (1,4 euro pe gigajoule), pacura (6 euro pe mia de kg) si electricitatea (0,26 euro pe MWh pentru consumatorii casnici si 0,12 euro pe MWh in scopuri comerciale). Tot de la 1 aprilie, pretul la gazele naturale va creste cu 15%, urmind ca pina la finele anului cresterea totala sa fie de 30%. Majorari de tarife vor avea loc la energia electrica, cu 2,5-5% pina in 1 iulie, si la cea termica, cu 20%.

Impozite inzecite

Mai mult decit atit, de la 1 aprilie vor fi taxate inzecit dobinzile bancare pentru depozitele rezidentilor si cistigurile la bursa (in prezent, cota de impozit pentru ambele categorii este de 1%). La nivelul de 10% va fi adus si impozitul pe dobinzi pentru depozitele nerezidentilor. Si impozitul pe tranzactiile imobiliare va fi marit. Deocamdata, s-a stabilit numai cel pentru persoanele juridice, de la 10 la 16%, urmind ca in cursul anului sa se aplice si pentru persoanele fizice.
13 masuri noi

Impozitul pe cistigurile la bursa creste de la 1% la 16%;

Impozitul pe dobinzi creste la 10%;
Se introduc noi accize: la electricitate, gaze naturale, pacura;
Impozit pentru tranzactiile imobiliare facute de persoanele fizice;
Impozit pentru terenurile agricole;
Impozitul pe veniturile din activitatile agricole creste de la 15% la 16%;
TVA normal pentru medicamente;
Se introduc regimuri speciale de TVA pentru producatorii agricoli, turism, obiectele de arta, de colectie sau antichitati, bunurile second hand, bunurile vindute in sistem de consignatie si amanet;
Se introduce TVA pentru gospodariile agricole individuale;
Se introduce TVA pentru vinzarea de licente de filme, drepturi de difuzare;
Se elimina scutirea cu drept de deducere a constructiei de biserici;
Se introduce TVA pentru livrarile de bunuri si servicii realizate cu detinuti;
Se introduce TVA pentru activitatea de cercetare-dezvoltare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.