Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o noua zi de aprecieri consistente ale cotatiilor, fenomen caracteristic insa doar in cazul societatilor de investitii financiare. SIF-urile au fost din nou actiunile vedeta ale zilei, cele cinci societati tranzactionate miercuri crescand in medie cu 6% fata de ziua de marti, se arata in analiza bursiera realizata de SSIF Broker SA.

Pretul de 3,2 lei noi/actiune inregistrat la finele zilei de SIF2 este echivalentul unei aprecieri de 6,31% pe date zilnice. Actiunea nu a facut fata presiunii mari exercitata de cumparatori, iar realizarea unui volum record de tranzactionare de 5,5 milioane actiuni in valoare de 17,1 milioane lei, a fost posibil doar cu pe fondul unor preturi in continua crestere. Scenariul a fost asemanator si in cazul SIF5, pragul psihologic de 3,5 lei lei/actiune nerezistand in fata celor dispusi sa cumpere aceste actiuni, chiar in conditiile in care trendul crescator este unul care dureaza de aproximativ 4 luni.

Maximul zilei a fost stability la 3,6 lei/actiune, insa cotatia a coborat usor spre finalul zilei, pana la 3,49 lei. Acest pret a fost superior celui de marti cu 6,40%, iar volumul tranzactionat a fost si el unul foarte mare, de 5,1 milioane actiuni. SIF 3 a ajuns la un pret de referinta de 2,71 lei/actiune, cresterea de 5,04% realizandu-se pe un volum tranzactionat de 4,4 milioane actiuni in valoare de 12 milioane lei. SIF4 a castigat 6,29% fata de pretul de marti (1,86 lei ultimul pret al zilei), iar SIF1 a ajuns la nivelul de 2,9 lei/actiune, in apreciere cu 6,23%. SIF-urile au fost in mare parte raspunzatoare de lichiditatea record de la bursa, valoarea tranzactiilor de miercuri fiind mai mare de 90 milioane lei.

Optimismul investitorilor de pe actiunile SIF nu s-a extins si asupra celorlalte societati listate la Bursa de Valori. Indicele BET s-a depreciat cu 0,26%, in conditiile in care BRD a ramas constant pe date zilnice, TLV a scazut 0,89%, SNP 2,38%, iar RRC s-a apreciat usor, cu 0,46%, insa nu a mai reusit sa treaca peste pragul de 0,09 lei/actiune.

Nici valorile tranzactionate nu au fost de neglijat, mai ales in cazul Bancii Transilvania, unde s-au transferat 4 milioane actiuni in valoare de 4,43 milioane lei, ultima tranzactie cu actiunile acestui emitent incheindu-se la 1,11 lei/actiune. BRD a inregistrat un pret de referinta de 19,4 lei/actiune, iar SNP a reintrat pe scadere dupa aprecierea importanta de marti, ultima tranzactie consemnand pretul de 0,615 lei/actiune.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a ajuns in cursul zilei pana la un maxim de 0,0896 lei/actiune, dar apropierea de acest prag important a indemnat vanzatorii sa reintre in piata, iar cotatia de inchidere a ajuns la 0,088 lei/actiune, cu o crestere modesta. Actiunile Biofarm Bucuresti au trecut de nivelul de 0,7 lei/actiune, dupa anuntul producatorului de medicamente legat de intentia sa de a participa la privatizarea Antibiotice Iasi, in consortiu cu societatile SIF1, SIF2 si SIF5, precum si societatea Broker Cluj-Napoca. Cu actiunile acesteia din urma s-au realizat tranzactii in valoare de 1,12 milioane lei, datorat transferului a 719.000 actiuni la un pret mediu de 1,57 lei/actiune. Acesta a fost pretul de inchidere al zilei, iar aprecierea de pret a fost de 3,97%.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.