Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu va conduce, cel putin pe termen scurt, la o ieftinire a creditelor. Restrictivitatea politicii monetare a BNR nu va permite reducerea semnificativa a dobanzilor. "In urmatoarele sase luni, cel putin, nu cred ca este realist sa asteptam ca Banca Nationala sa scada dobanda. In cel mai bun caz, ea va ramane neschimbata si, in cel mai rau caz, ea va continua sa creasca", a declarat analistul Radu Craciun, citat de BBC. Analistul apreciaza ca, in cazul in care BNR isi propune sa creasca dobanzile, si, deci, costul creditelor, atunci bancile comerciale vor trebui sa se alinieze la acest lucru.

Tinta pentru bancile straine

In opinia lui Radu Craciun, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, vor intra pe piata romaneasca si alte banci straine, care vor veni cu oferte mai "agresive". Conform analistului citat, preferinta romanilor, in ceea ce priveste creditele ipotecare, este pentru cele in valuta, de cele mai multe ori pentru creditele in euro, intrucat si tranzactiile pe pietele imobiliare sunt de obicei facute in euro.

Romania are cea mai mare capacitate de dezvoltare a serviciilor financiare si bancare din Europa de Sud-Est, datorita dimensiunii pietei, declara recent si presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares. Acesta crede ca grupurile financiar-bancare vor sustine dezvoltarea economiei romanesti. In acest context, sustine Rares, suntem tinta expansiunii grupurilor din Polonia, marilor operatori din Belgia, Austria, precum si a jucatorilor financiari UniCredit, City Bank, Volks Bank, BRD Groupe Société Générale.

"Romania este tinta numarul doi, dupa Polonia, a grupurilor financiar bancare" a mai spus presedintele IBR. Romania si Bulgaria sunt tintele favorite de dezvoltare a retailului, iar procesul de expansiune a grupurilor mari europene in Romania se va intensifica, incepand de anul viitor. Rares apreciaza ca Romania se apropie, treptat, de o plafonare a creditului de consum, in timp ce creditul si leasingul imobiliar vor constitui motorul de dezvoltare, in urmatorii ani.

BA-CA: BNR ar putea majora dobanda

Avansul creditarii, precum si riscurile ce deriva din supraincalzirea economiei, vor determina BNR sa intareasca politica monetara, arata un studiu al Bank Austria Creditanstalt. Analistii bancii considera ca pana la finele anului banca centrala ar putea opera o majorare a ratei dobanzii cu 0,25%. Studiul arata ca o alta majorare ar putea avea loc in prima jumatate a anului viitor, in special in cazul unor deviatii majore ale calendarului de majorare a preturilor administrate, care ar impune presiuni neasteptate inflationiste pe partea de oferta. In prezent, rata dobanzii este situata la 8,75%, iar analistii BA-CA prognozeaza pentru acest an cresterea dobanzii la 9%, nivel care se va mentine si in 2007.

De-abia in 2008 economistii prognozeaza o reducere a dobanzii, la 8,5%. Politica monetara aspra este si una dintre conditiile necesare continuarii procesului de dezinflatie pe termen mediu, arata analistii BA-CA.

BRD: Dobanda va ramane ridicata si in 2007

Desi exclud posibilitatea majorarii dobanzii de politica monetara, in sedinta din 10 noiembrie reprezentanti ai BRD estimeaza ca, pe parcursul anului viitor, BNR va continua sa adopte o politica puternic restrictiva. "Anul viitor dobanda va ramane la un nivel ridicat, in conditiile in care au fost amanate majorari de preturi, si exista riscul ca inflatia sa creasca. BNR trebuie sa ramana prudenta. Ar fi pacat de efortul care s-a facut pana acum", a afirmat Petre Bunescu, vicepresedintele BRD, citat de Mediafax.

Bancile straine nu vor "fura" clientii din Romania

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, orice cetatean roman va avea posibilitatea sa acceseze orice fel de finantare, chiar si credite ipotecare de la filiale ale bancilor dintr-o alta tara membra a Uniunii Europene.

"Ma indoiesc ca apetitul bancilor straine pentru clienti aflati intr-o alta tara, in speta Romania, in momentul de fata, va fi foarte mare, pentru ca orice banca, in momentul in care se hotaraste sa dea un credit, are niste criterii prin care isi cunoaste foarte bine, sau incearca sa cunoasca foarte bine, clientul caruia ii da acest credit. Informatiile pe care o banca, sa spunem, din Ungaria, le-ar avea in legatura cu un eventual client roman persoana fizica, sau instrumentele pe care ea le va avea la dispozitie, ca sa recupereze pagubele produse de un rau-platnic, vor fi mai laborioase, mai dificile, mai greu de obtinut decat cele care stau la dispozitia unei banci romane", a explicat Craciun.