Schimbarea de strategie a BNR, care a hotarit sa lase piata sa decida citi lei face un euro, este pe cale sa schimbe mentalitatea romanilor. Instabilitatea extrema a cursului de schimb a detronat dupa 15 ani conceptul de "valuta forte". Dupa dolar, si euro a fost refugiul in fata instabilitatii leului. De la salarii la cifra de afaceri pina la chirii si frigidere sau imprumuturi, valuta forte a fost un reper. Si un paravan impotriva inflatiei. De cind leul se apreciaza, fie si in salturi, in fata monedei unice, acest reper s-a transformat intr-un impediment major. Din ce in ce mai multi agenti economici autohtoni, care nu efectueaza plati in euro, realizeaza ca a-ti face un plan de afaceri exprimat in aceasta moneda este foarte riscant, ba chiar te poate duce-n faliment. Asa ca au revenit la exprimarea preturilor si serviciilor in moneda in care sint platiti romanii. Adica in lei.

Pentru ca ani de-a rindul au vazut ca se devalorizeaza, majoritatea romanilor a uitat ca moneda nationala este leul. Sint semnale ca lucrurile se schimba.

Schimbarea de strategie a BNR, care a hotarit sa lase piata sa decida citi lei face un euro, este pe cale sa schimbe mentalitatea romanilor. Instabilitatea extrema a cursului de schimb a detronat dupa 15 ani conceptul de "valuta forte". Mai intii dolarul, apoi euro au fost refugiul in fata instabilitatii leului. De la salarii, la cifra de afaceri pina la chirii si frigidere sau imprumuturi, valuta forte a fost un reper. Si un paravan impotriva inflatiei. De cind leul se apreciaza, fie si in salturi, in fata monedei unice, acest reper s-a transformat intr-un impediment major. Din ce in ce mai multi agenti economici autohtoni, care nu efectueaza plati in euro, realizeaza ca a-ti face un plan de afaceri exprimat in aceasta moneda este foarte riscant, ba chiar te poate duce-n faliment. Asa ca au revenit la exprimarea preturilor si serviciilor in moneda in care sint platiti romanii. Adica in lei. Cu toate acestea, in multe domenii increderea in moneda nationala este inca scazuta cind e vorba de batut in cuie preturile.

Neincredere in leu pe piata imobiliara

Intarirea leului in raport cu euro sau cu dolarul nu va atrage o crestere semnificativa a numarului apartamentelor vindute in moneda nationala. "Nu se practica preturile in lei. Cresterea leului a fost prea brusca si nu a convins pe nimeni. Oamenii au mai fost afectati de caderea leului si au prins incredere in valuta. Nu cred ca risca nimeni sa-si vinda casa in moneda nationala si apoi aceasta sa se prabuseasca", considera Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari. Mai mult, se considera ca aceasta tendinta se va mentine si in viitor, chiar daca leul va deveni mai puternic. "Consider ca piata imobiliara din Romania este raportata majoritar la euro si chiar daca leul se va intari, majoritatea dintre cei care vind vor fixa preturile tot in euro", afirma Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Conform agentilor imobiliari, cazurile in care preturile sint fixate in lei sint rare.

"Daca vor fi, vor fi cazuri izolate. Poate unele companii care construiesc cartiere rezidentiale sa fixeze temporar preturile in lei", considera Liviu Ureche. Conducerea firmei Impact a decis, in urma cu citeva zile, sa stabileasca preturile de vinzare a locuintelor in lei. "Demersul nostru exprima increderea pe care o avem in stabilitatea pe termen lung a monedei nationale, venind in intimpinarea cumparatorilor care inregistreaza venituri in lei", spune directorul general Dan Ioan Popp. Cu toate acestea, specialistii considera ca si in viitor preturile apartamentelor din blocuri vor fi stabilite in euro.

Masinile ramin inca pe valuta

"Atita timp cit este vorba de preturi fara taxe, CIP, nu avem de ce sa afisam preturile in lei", a spus importatorul Kia in Romania, Dan Chitaru. Dealerul Ford Bussines Development Team, Stefan Simion, a declarat ca nu s-a discutat posibilitatea afisarii preturilor in lei pentru masinile Ford, aceasta masura putind sa o ia importatorul marcii in Romania. Si la Porsche Romania preturile vor ramine afisate in euro. "In tot grupul Porsche preturile sint afisate in euro. Nu se stie nimic sigur, aprecierea leului poate dura citeva zile sau saptamini", crede Nina Bratfaleanu, purtatorul de cuvint al Porsche Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.